MAZLUMDER VE İHD BULUNAN KEMİKLERİ İNCELEDİ

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, bir inşaat kazısında bulunan insan kemikleri Şanlıurfa’dan gelen insan hakları dernekleri tarafından incelendi.

MAZLUMDER VE İHD BULUNAN KEMİKLERİ İNCELEDİ
10 Eylül 2013 - 13:31

Siverek ilçesinin Ayvanat Mahallesinde yapılan kazıda insan kemiklerinin bulunması üzerine Şanlıurfa’dan gelen İHD (İnsan Hakları Derneği),Mazlum Der ve ÇHP(Çağdaş Hukukçular Derneği) ve Şanlıurfa Barosu temsilcileri kazı yerinde incelemelerde bulundu.

Kazı yerinde açıklama yapan Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Meral Dervişoğlu ; “Bir hafta önce burada yapılan bir kazı çalışması sonucunda insan kemikleri bulunduğu öğrendik. Bizde İHD ile beraber gelerek çalışmaları görmek istedik. Beklentimiz şudur ki bu kemikler çıktıktan bir süre sonra inceleme yapılması, hangi döneme ait olduğu, kimlere ait olduğu DNA testleri öğrenilsin. Bugün gördüğümüz kadarıyla kemiklerin çoğu duruyor, bu gerçekten çok üzücü bir olay şuana kadar kemiklerin toplanması ve araştırmanın yapılması gerekiyordu. Çünkü ülkemizde yaşadığımız bu savaş sürecisi içerisinde birçok insanın ölümü söz konusu ve kayıplar var dolayısıyla DNA testleriyle yapılan bir takım testlerle belki de insanların yakınları olabilir bu kemik parçaları bunların bir an önce araştırılmasını bekliyoruz" dedi.

Şanlıurfa İHD(İnsan Hakları Derneği) Başkanı Cemal Babaoğlu ise; “Buraya geçen de ön inceleme de bulunmak için geldik. Soruşturmayı yürütmesi için savcılığa dilekçeleri verdik, bu günde heyet olarak geldik, gördük ki hala eskisi gibi kemikler durmakta buradaki talebimiz şudur kepçe ile yapılan kazı bilgi ve bulgularında beraberinde götürüyor en azından burada kalan yapıların da kepçe kullanmaksızın büyük bir titizlikle arkeolojik kazıyla neyi ön görüyorsa o şekilde kazıların yapılmasını biz talep ediyoruz bize başvuran kayıp yakınlarının da bir an önce DNA testinin alınmasını bekliyoruz bu şekilde 20 yıldan bu yana oğullarını, torunlarını, evlatlarını arayan insanların bir nebzede olsa mezarı bulunur bir de ülkede toplu acıların bir daha yaşanmaması için artık hükümetinde geçmişiyle yüzleşmesi gerekiyor, artık insanları düşüncesinden farklı kimliğinden dolayı insanların yargılanmayacağı infaz edilmeyeceği bir ülke arzuluyoruz” dedi.

Heyet inşaat kazı alanında yaptığı inceleme sonrasında Siverek kaymakamlığı ve Siverek Savcılığı ile görüşmek için ayrıldı.

Haber: Bahattin Yolaçan


Bu haber 2902 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması