MERMERE OLAN TALEP YERİNİ GRANİTE BIRAKTI

Şanlıurfa`da mutfak tezgâhlarının vazgeçilmezi olan mermer şimdilerde yerini granite bıraktı.

MERMERE OLAN TALEP YERİNİ GRANİTE BIRAKTI
12 Şubat 2014 - 15:01

ŞANLIURFA- Şanlıurfa’da son yıllarda mutfak dekorasyonuna verilen önem artmaya devam ediyor. Teknoloji alanında olduğu gibi mutfak dekorasyonunda kullanılan malzemelerde de değişim yaşanıyor. Şanlıurfa’da mutfak tezgâhlarının vazgeçilmezi olan mermer şimdilerde yerini granite bıraktı.

Mermerin kirlenebilir ve çizilebilir olmasına karşın granitin hem renkli olması hem de çizilmemesi müşterilerin graniti tercih etmesine sebep oluyor.

Müşterilere renk tercihi sunan granitin mermerden daha sağlam olduğu belirtiliyor.

“Granit çizilmiyor ve leke tutmuyor”

Afyon mermerinin artık eskisi gibi tutulmadığını ifade eden Ahmet İnan “Avrupa mermeri(granit) çıktıktan dolayı hani granit ta çizilme leke tutmuyor kullanışlı bir malzeme olduğu için şu an herkes graniti tercih ediyor. Granitte renk çeşidi çoktur renklerinden dolayı şu anda mutfağa millet çok önem veriyor. Mutfağa ayrılan masraf nerdeyse bir daire parası kadardır ondan dolayı granitte de çok renk çeşit olduğu için birde çizilmediği ve leke tutmadığı için müşteriler graniti tercih ediyor” diye konuştu.

“Granitte en çok tercih edilen ise galaksi granittir”

Daha önce Urfa’da en çok mermerin gri renkli Afyon mermeri olduğunu dile getiren İnan “ O da artık tercih edilmiyor. Granitin içinde ise en çok tutulan galaksi dediğimiz simli ışık vurduğunda içinde ışık parlıyor müşteriler bunu daha çok beğeniyor” diye konuştu.

“Granit dışarıdan ithal geliyor”

Granitin Avrupa’dan ithal edildiğini ifade eden İnan “ Granit de Avrupa’dan ithal geliyor mesela İstanbul’ da, Gaziantep’ te toptancılar var. Önce Mersin’e limana geliyor Mersin’de toptancıları var onlar da Türkiye geneline dağıtıyor. Biz de onlardan alıyoruz dolar bazında alınıyor. Biz tabi ki metre kare ile alıyoruz. Mesela Mersin’e limana gidiyoruz beğendiğimiz granitleri toplu bir şekilde palet halinde metrekaresi ne kadar ise dolar bazında alıp kamyonlara yükleyip Şanlıurfa ya getiriyoruz” diye konuştu.

“Granit çıkınca mermer piyasası bitti”

“Granit çıktı diye şu anda mermer piyasası bitti diye biliriz” diyen Halil Tağ “ Aslında granit mermerden daha sağlam ve daha kaliteli diye biliriz. Çünkü granitte çizilme lekelenme renk değiştirme olayı bunlarda olmadığı için granit mermere göre daha avantajlıdır. Granit Türkiye de üretilmiyor Çin de İtalya da üretiliyor. Granit çeşidi dış ülkelerden ithal ediliyor. Türkiye de yok tabi ki mermer in hali başkadır. Bizim Türkiye’nin mesela on beş yirmi çeşidi vardır mermer başkadır. Ama mermer kalktı hemen hemen diyebilirim piyasada yok” ifadelerini kullandı.

(Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)


Bu haber 2545 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış
 Siverek'te otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti
Siverek'te otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti