Oto yedek parça fiyatlarındaki artış otomobil sahiplerini kara kara düşündürüyor

Covid-19 salgını ile birlikte oto yedek parça fiyatlarındaki artış müşteriler kadar esnafı da mağdur ederken sürücüler yüksek fiyatlardan dolayı araçlarının bakımını yapmakta zorlanıyor.

Oto yedek parça fiyatlarındaki artış  otomobil sahiplerini kara kara düşündürüyor
02 Haziran 2021 - 13:43
Covid-19 salgını nedeniyle otomobil pazarı eski günlerine dönmeye çalışırken, sıfır ve ikinci el araç fiyatları ile birlikte oto yedek parça fiyatları da artmaya devam diyor.

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki önü kesilemeyen yükseliş uzun süredir gündemi halen meşgul ederken gündem dışı kalan yedek parça fiyatlarında da ciddi artışlar yaşanıyor.

Covid-19 salgını sürecinin etkisi ile sanayi sitelerindeki yoğunluk düşerken esnaf, kimi vatandaşların bozulan araçlarına yeni parça alamadığını kimi vatandaşların da maddi gücü olmadığı için aracını tamir ettiremediğine dikkat çekiyor.

Salgın süreci ile birlikte döviz kurunun artmasının halkı ve esnafı olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çeken Gaziantep’teki Oto Sanayi Sitesi esnafı, oto yedek parçaların çoğunun ithal olduğundan dolayı dövizdeki aşırı artışın oto yedek parçaların fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade ediyor.

Oto yedek parça fiyatlarının ciddi oranda arttığına dikkat çeken esnaf Süleyman Aytekin, aldıkları malzemelere ciddi oranlarda zam geldiğini ve bu durumun da hem kendilerini hem de halkı mağdur ettiğini belirtti.

“Oto yedek parça fiyatlarının sürekli artması sürücüleri mağdur ediyor”

Yedek oto parça fiyatlarının dövize endeksli olmasından dolayı birçok ürüne yüzde 100'ü aşan oranda zam geldiğini belirten Aytekin, “Geçen sene aralık ayından bu yana 5-6 defa yağlara yaklaşık yüzde 30 oranında zam geldi. Ocak ayında 100 liraya aldığımız yağı şu an 330 liraya alıyoruz. Motor yağı fiyatı yükselince bu da mecburen tüketiciye yansıyor. Sürücüler daha önce araçlarının periyodik bakımını her zaman düzenli olarak yaptırıyordu. Ama şimdi ise aracın bakımını yarım yaptırıyor. Aracının bakımında kısıtlamaya gidiyor. zamların nedenini firmalara sorduğumuzda, baz yağına zam geldiğini söylüyorlar. Zamların tam kaynağını bilmiyoruz ama zamlar sürekli tüketiciye yansıyor. Biz sadece aracıyız, alım satım yapıyoruz. Olan tüketiciye oluyor. Özellikle nakliyeciler kazancından zarar ediyor. Oto yedek parça fiyatlarının sürekli artması sürücüleri mağdur ediyor. Bunun yanında akaryakıtın da pahalı olması halkı daha çok mağdur ediyor.” dedi.

“Zamların nedenini müşteriye anlatamıyoruz”

Son bir yıl içerisinde oto yedek parça fiyatlarında yaklaşık yüzde 40 bandında fiyat artışların olduğuna dikkat çeken Kadir Yılmaz ise, “Fiyat artışları sürekli hale geldi. Üç ayda bir yüzde 30-40 oranında oto yedek parçalarına zam geldi. Örneğin motor yağında yüzde 40 oranında zamlar geldi. Bu zamlar ithal edilen tüm ürünler için geçerlidir. Artık zamlara yetişemiyoruz. Zamların nedenini müşteriye anlatamıyoruz. İnsanlar bu konuda çok mağdur. Geçen yıl 100 liraya aldığımız ürünü şu an 250 liraya alıyoruz. Genel anlamda yüzde 40 oranında zam var. Müşteri normalde her yıl 10 bin kilometrede bir aracın bakımını yapardı. Geçen yıl 200-250 liraya aldığı ürünleri bu yıl 400-450 liraya alıyor. Gücü yetenler araçlarını bakımını yapabiliyor sürekli araç kullananlar da almak zorunda kalıyor. Ama gücü yetmeyenler ise aracının bakımını yapamıyor. Aracın bakımını zamana yayıyor veya erteliyor. Bu durumda tehlike arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Sürücüler zamlardan dolayı araçlarının bakımını erteliyor”

Oto yedek parça fiyatlarının artması dövize bağlı olduğunu ifade eden oto tamir işletmecisi Mehmet Yılmaz ise şunları söyledi.

“Oto yedek parçacılarına fiyatların neden arttığını soruyoruz ama yeterli bir cevap alamıyoruz. Çünkü bizde müşterilerle sıkıntı yaşıyoruz. Oto yedek parça satış yapanlar ‘dolar, euro ve altın yükseldi ve bundan dolayı oto yedek parçaları fiyatları yükseliyor’ diyorlar. Esnaf olarak sıkıntı yaşıyoruz. Müşterilerimiz daha önce çok rahat bir şekilde araçlarının bakımı yaparken şu anda zor durumda kalmayıncaya kadar araçlarının bakımını yapamıyorlar. Yedek parça fiyatları çok yükseldi. Esnaf olarak müşterilerimize karşı çok mahcup oluyoruz. Hem işimiz düşüyor hem de birçok müşterimiz ödemesini yapamıyor. Ya da aracının bakımını borca yaptırıyor. Oto yedek parça fiyatlarının sürekli artmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz.”

“Araç bakım fiyatları yükseldi”

Oto yedek parça fiyatlarının anormal bir şekilde arttığını ifade eden Veli Usta da, “50 liraya aldığımız ürün 100 lira, 100 liraya aldığımız ürün 300 lira oldu. Müşteri aracının bakımını yaptırmakta çok zorluk çekiyor. Aynı şekilde ödemede de sıkıntı yaşıyor. Hayat her geçen gün zorlaşıyor. Geçen yıl bir aracın periyodik bakımı 400 lira iken bu sene ise 700-800 liraya çıktı.” şeklinde konuştu.

“Oto yedek parça fiyatları çok yüksek”

Oto yedek parça fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini belirten sürücü Rüstem Çetin de, “Servisler bir aracın bakımı için 2 bin 500 lira istiyorlar. Ben de bundan dolayı oto sanayi sitesine geldim. Oto yedek parça fiyatları çok yüksek. Sadece oto yedek parça fiyatlarında değil, her yönde fiyatlar çok yüksek ve her şey 2-3 katına çıkmış. Vatandaşın bir gelir yok. Fakir perişan durumda. Bu durum hükümetten mi stokçulardan mı kaynaklanıyor bilemiyoruz. İnsanlar gerçekten zor durumdalar. 4 litre yağı 400 liraya alıyoruz. Mazot filtresi 300 lira olmuş. Vatandaşın durumu iyi değil.” diye konuştu.

“Oto yedek parça fiyatlarında ciddi derecede bir artış var”

Yedek parça fiyatlarının günlük yaşanan dövizdeki değişikliğe göre değiştiğini ifade eden sürücü Abbas Cak da, “Oto yedek parça fiyatlarında ciddi derecede bir artış var. Bundan dolayı çok rahatsızız. Yetkililerin buna bir müdahalede bulunmasını istiyoruz. Sonuçta aracımızın bakımını her yıl yaptırmak zorundayız. Fakat oto yedek parça fiyatları yüksek olduğu için zorluk yaşıyoruz. Bu fiyat artışlarına bir ‘dur’ denilmesi lazım. Bu konuda bir müdahale bekliyoruz. Çünkü oto yedek parçalarında yüzde 50'nin üzerinde bir artış var. Bu da bizi ciddi oranda etkiliyor. Aracımızın bakımını yaptıramıyoruz. Aracımızın muayeneye götürmek istediğimizde eksikliklerimiz oluyor. Bundan dolayı da zorluk yaşıyoruz. Araç sonuçta ihtiyaçtır. Bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyoruz.” dedi. (İLKHA)

 
Bu haber 701 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...