Özaslan: Suruç'ta sel sularından zarar gören çiftçilerin zararları karşılanmalı
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Suruç'ta tahliye kanallarının tam olarak işlev görmemesinden dolayı kırsal mahallelerin sular altında kaldığını belirterek bir an önce çiftçilerin zararların karşılanmasını istedi.

Editör: Siverek Gençlik
07 Mayıs 2022 - 17:18 - Güncelleme: 07 Mayıs 2022 - 17:26
Sel sularından dolayı kırsal mahallelerde pamuk, mercimek ve buğday ekili tarım arazileri zarar görürken, yollar kapandı ve mahalle sakinleri evlerine giremez oldu.
Bazı mahalle sakinleri, traktör yardımı ile evlerinden çıkabildi. Mağdur vatandaşlar, kendi imkânları ile zarar gören evlerini temizledi ve ekili arazilerdeki suları tahliye etmeye çalıştı.
Su baskınlarından dolayı bazı evlerdeki beyaz eşya, halı, dolap, yatak, gıda ve tüm ev eşyaları da zarar gördü.
Mahalle sakinleri, yapılan tahliye kanallarındaki boruların yetersiz kalmasından dolayı sel sularının evlere ve tarım arazilerine zarar verdiğini savundu.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu ve partili heyetle birlikte sel sularından zarar gören Höyükyanı (Hecek), Aşağı Oylum, Yukarı Oylum, Ziyaret ve Yazıköy kırsal Mahallelerini ziyaret etti.
Yetkililerin zamanında önlem alması durumunda yaşanacak mağduriyetin minimize edileceğini belirten Özaslan, çiftçilerin zararlarının bir an önce karşılanması gerektiğini ifade etti.
"Yağan yağıştan sonra bu tablo ortaya çıktı"
Suruç'ta yeterli derecede tahliye kanalı oluşturulmadığı için bu sonucun ortaya çıktığını ifade eden Özaslan, "Arkamda görmüş olduğunuz görüntü; Venedik, Halfeti ya da Siverek Takoran Vadisi değildir. Çok yakın bir zamandaki yağışlardan sonra Suruç'un köylerinden bir görüntüdür. Venedik olsa dikkat çekerdi; ama yetkililer üzerine düşen görevi yapmadığından dolayı, yani Suruç'ta zamanında yeterli derecede tahliye kanalları oluşturulmadığı için maalesef yağan yağıştan sonra bu tablo ortaya çıktı. Dünyanın hiçbir yerinde doğal afetler önlenemez, bunu kabul ediyoruz; ama doğal afetlerin zararları minimuma indirilebilir. Yetkililer ve ilgili kurumlar üzerine düşen görevi yerine getirirse zararlar en aza indirilebilir. " şeklinde konuştu.
"Herkes üzerine düşen görevi zamanında yerine getirmiş olsaydı bu tabloyla karşılaşmayacaktık"
Bir an önce zarar görülen yerlerde zarar tespiti yapılması gerektiğini vurgulayan Özaslan, "200 metre geride yeni tahliye kanalları yapılmış; fakat tahliye kanalların bağlantı kanalları olmadığı için sel suları köyün içerisinde ve tarlalarda birikmiş. Bu nedenle de tahliye kanallarına su akmıyor. Suruç'un birçok köyünde maalesef görüntü böyledir. Buradaki vatandaşın zararını kim karşılayacak? Neden böyle bir durum gerçekleşti? Herkes üzerine düşen görevi zamanında yerine getirmiş olsaydı Suruç'ta bu tabloyla karşılaşmayacaktık. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum; bir an önce zarar tespiti yapılmalı ve en erken zamanda da hasar ödemeleri yapılmalıdır. Buradaki çiftçiler, borç alarak tarlalarına ekmiş. Bağlantı noktaları yapılmaz ise bir daha yağmur yağarsa Suruç yine aynı tabloyla karşı karşıya kalacaktır." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber 793 defa okunmuştur.
-
Viranşehir'de kavga: 1 ölü, 2 yaralı
-
Siverek'te el emeği ürünler hamarat eller çarşısında sergileniyor
-
Siverek'te anjiyografi ünitesi hizmete başladı
-
Kahramanmaraş'ta 3,8 büyüklünde deprem
-
Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 10 kişi yakalandı
-
Siverek'te silahlı saldırı: 1 ölü
-
Gülpınar, Kaymakam Aydemir'i ziyaret etti
-
Siverek'te elektrik hatlarını yer altına alma çalışması eziyete dönüştü
-
Siverek'te elektrik olmayınca esnaf işyerlerini açamadı
-
Kutlama amacıyla havaya sıkılan kurşun bir can daha aldı
-
Takoran Festivali düzenlenen finalle tamamlandı
-
Festivalde etkinlikler gecede devam etti
FACEBOOK YORUMLAR