Ramazan ayını nasıl geçirmeliyiz?

Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, Ramazan ayında ibadetlerimize dikkat etmemiz, muhtaç ailelere yardım ederek sadaka ve zekatlarımızı unutmamamız ve çocuklara ise orucun heyecanını yaşatmamız gerektiğini söyledi.

10 Nisan 2021 - 16:12
Ramazan ayını "Kur'an ayı", "Paylaşma ve ibadetlere yoğunlaşma ayı" şeklinde özetleyen Mersin İl Müftüsü Kondi, Ramazan-ı Şerif'in unutulan değerleri hatırlatmak için Yaradan tarafından Müslümanlara gönderilen mübarek bir ay olduğuna vurgu yaptı.

Kondi, Ramazan ayında nelerin yapılması ve nelerden sakınılması gerektiği konularında Müslümanlara önemli tavsiyelerde bulundu.

İLKHA'ya Ramazan ayının önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Kondi, "Pazartesi günü ilk sahurumuza kalkıp salı günü oruca başlayacağız. Ramazan sevgiyi, saygıyı, barışı, kardeşliği ve Allah'a ibadeti bize hatırlatan mübarek bir aydır. Ramazan ayı garibi, yoksulu, fakiri ve kimsesizi göz etmek için önemli bir fırsattır. Ramazan ayı bize unuttuğumuz değerleri hatırlatmak için gönderilen mübarek bir aydır." şeklinde konuştu.
"Ramazan ayı rutinleşmiş hayatımızı sorgulayarak inancımıza ve değerlerimize yeniden sahip çıkmamızı bizlere hatırlatan önemli bir aydır"

Kondi, "Zaman zaman işlerimizin yoğunluğundan Allah'ı, ibadeti, namazımızı, zekatımızı, sadakamızı, hayrımızı, unutabiliyoruz. Anaya, babaya saygıyı hürmeti, komşularla olan münasebetimizi; alışverişimizde, ticaretimizde insani ilişkilerimizde ahlaki değerleri zaman zaman göz ardı edebiliyoruz. Ramazan ayı tabir-i caizse rutinleşmiş hayatımızı, sıradanlaşmış hayatımızı sorgulayarak 'Fe Eyne Tezhebun-Nereye Gidiyorsunuz?' diye bizleri uyaran ve kimliğimize, inancımıza, değerlerimize yeniden sahip çıkmamızı bizlere hatırlatan önemli bir aydır." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı ibadetlerimizi yoğunlaştırmamız gereken bir aydır"

Ramazan ayının haramları terk etmek için insanlara eşsiz bir fırsat sunan ay olduğunu hatırlatan Kondi, "Ramazan ayı Kur'an ayıdır, paylaşma ve ibadetlerimizin yoğunlaştığı bir aydır. Ramazan ayı; garibin, fakirin, yoksulun ve kimsesizin halini-hatırını düşünme ayıdır. Ramazan ayı 11 ayın sultanı olması hasebiyle sıkıştırılmış bir programın uygulandığı aydır ki bu ayın programını bizzat Allah'u Teala ve Sevgili Peygamberimiz koymuştur. Ramazan ayı sahuru, iftarı, mukabelesi, namazıyla, orucuyla, duasıyla apayrı bir aydır. Sıradanlaşmış hayatımıza yenilik kazandıran bir aydır. Nefis muhasebesini bize kazandıran bir aydır. Haramları terk etmek için bize fırsat sunan bir aydır. Gidişatımızı değiştirmek için adeta hayatımıza bir inkılap yapan bir aydır. Bu ayda dualarımızı çoğaltalım. Kur'an okuma bilmiyorsak mutlaka Kur'an ayında Kur'an öğrenelim ve okuyalım. Bilmediğimiz ve okuyamadığımız bir Kur'an'a nasıl sahip çıkabiliriz? Okuyamadığımız bir Kur'an'ın yarın kıyamette nasıl şefaatini isteyebiliriz?" şeklinde konuştu.

"Orucu sadece imsaktan iftara kadar aç kalmakla değil, ruh ve bedenen tutmamız lazım"

Hayatın temel kaynakları olan Kur'an ve sünnetten bahseden Kondi, "Peygamber Efendimiz orucu sadece aç kalmak olarak nitelendirmiyor. Peygamberimiz Hadis-i Şerif'inde 'Kötü sözü, yalancılığı, yalanla iş yapmayı kim terketmezse onun aç kalmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur.' diye buyuruyor. Bizim Allah'a ihtiyacımız vardır. Onun rahmetine, yardımına ihtiyacımız vardır. Öyleyse Ramazan sadece imsaktan iftara kadar aç kalmak değil, sözlerimizle, davranışlarımızla, hareketlerimizle, ibadetimizle, ruh ve beden olarak oruç tutmamız lazım. Böyle tutulan oruçların karşılığında cennet vardır. Bu şekilde tutulan oruçların karşılığını Rabbim cennetiyle mükâfatlandıracaktır." dedi.

"Ramazan ayı rahmet ve mağfiret ayıdır"

Orucun önemini, "Oruç bir kalkandır, o sizi bütün kötülüklerden korur ama orucu yalanla, gıybetle, kötü sözle yakmayın." Hadis-i Şerifi ile aktaran Kondi, namazın hayatımızdaki önemine şöyle işaret etti:

"Özet olarak diyoruz ki Allah-u Teala'nın rahmet, bereket ve mağfiret ayı olarak gönderdiği şu mübarek Ramazan ayında ne olur şayet namazlarımızı kılamıyorsak mutlaka namazlarımızı eksiksiz kılalım ve bu konuda Allah'a söz verelim. Zira namaz bir insanın vücudundaki baş neyse Müslümanın hayatında da namaz odur. Namaz bize hayatın gayesini anlatır. Allah ulaşmamız için en kestirme yoldur. Allah'ı hatırlamanın yolu namazdır, ibadettir. İbadetlerimizi, tövbemizi, duamızı çoğaltalım. Kuran okumayı öğrenelim, okumaya devam edelim ve evlerimizi mukabeleyle donatalım. Evlerimizde mutlaka çocuklarımızla teravih namazlarımızı kılalım. Zira Teravih Namazı tek başımıza kılabileceğimiz gibi cemaatle de kılınabilir. Evlerimizi birer mescit haline getirelim. Sahurlarda çocuklarımızı da kaldıralım. Çocuklarımıza da Ramazan'ın heyecanını yaşatalım. Bir saat dahi olsa yemek yemediklerinde oruç tutmuş gibi onları ödüllendirelim." dedi.

"Güzel ahlaka sahip olmayan hiçbir ibadet amacına ulaşmaz"

Muhtaç ailelere sahip çıkılması gerektiğine de değinen Kondi, "Apartmanlarımızda, mahallemizde, sokaklarımızda garip, fakir ve yoksulların hal ve hatırlarını soralım. Zekatlarımızı mutlaka ihtiyaç sahiplerine verelim. Hayır ve hasenatla, sadakayla kendimizi cehennem azabından koruyalım. Annemize ve babamıza hürmet ve saygı göstererek onların duasını alalım. Onlara hürmetin Allah'a hürmet; onlara isyanın Allah'a isyan olduğunu unutmayalım. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir.' buyuran Peygamber Efendimizi unutmayalım. 'Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.' buyuran o Kutlu Nebi'nin dinin özünün ve ruhunun güzel ahlak olduğunu unutmayalım. Güzel ahlaka sahip olmayan hiçbir ibadetin amacına ulaştığını düşünmeyelim." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
 
Bu haber 1448 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor