Şanlıurfalılar evlerinde mukabele geleneğini yaşatıyorlar

​Peygamber Şehri Şanlıurfa’da, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte evlerini mescitlere çeviren Şanlıurfalılar, ibadetlerini aile fertleri ile birlikte yapıyorlar.

Şanlıurfalılar evlerinde mukabele geleneğini yaşatıyorlar
25 Nisan 2020 - 21:29

Coronavirus salgını nedeniyle camilere gidemeyen Şanlıurfalılar, kendi evlerinde mukabele usulü Kur’an-ı Kerim okuyarak, cemaatle teravih namazı kılıyorlar.


Her Ramazan ayında camilerde oluşturan Kur’an-ı Kerim halkalarında mukabele usulü okuyan vatandaşlar, bu geleneği evlerinde sürdürüyorlar.


Şanlıurfa’da esnaflık yapan Kılıç ve Dinç aileleri, bu sene buruk geçen Ramazan ayı ile ilgili duygularını İLKHA’ya paylaştı.


“Allah yeryüzünü bizler için bir mescid yapmıştır”


Evlerini mescide çevirdiklerini belirten esnaf Ali Kılıç, “Çok üzülerek söylüyorum ki camilerimiz kapandı, camilere gidemiyoruz. Allah yeryüzünü bizler için bir mescid yapmıştır. Evlerimizde bu mescidlerden biridir. Çocuklarımızla birlikte mukabele yapıyoruz. Daha önce de mukabele yapıyorduk. Şu anda sokağa çıkma yasaklarından dolayı daha çok Kur’an okuyarak ve kitap okuyarak zamanımızı değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.


Baba ve annesiyle Kur’an-ı Kerim okuduğunu belirten 6. sınıf öğrencisi Zübeyir Kılıç, “Daha önce camilere giderek Kur’an dersi alıyorduk. Coronavirus’ten dolayı camiler kapandığı için annem ve babamla birlikte Kur’an okuyoruz.” şeklinde konuştu.           


Günde bir cüz Kur’an okuduğunu belirten ortaokul 7. sınıf öğrencisi İmam Hüseyin Kılıç, “Önceden kardeşimle birlikte camilere giderek Kur’an dersi alırdık. Şimdi ise annem ve babamla birlikte namaz kılıyoruz, Kur’an ve kitap okuyoruz. Ailemizle birlikte günde bir cüz Kur’an okuyoruz. Vaktimizi en verimli şekilde değerlendiriyoruz.” diye konuştu.


“Camilerinin kapatılması, ibadetlerimizi aksatacağımız anlamına gelmez”


Camiler kapandığından dolayı ibadetlerini camide yaptıklarına değinen esnaf Hüseyin Dinç, “Camiler bizim evimizdi. Peygamber Efendimizden biliyoruz; Bütün sosyal ve kültürel işlerimiz hepsi camilerden yapılmıştır. Biz böyle bir kültürün insanlarıyız. Bu yıl Coronavirus nedeniyle camilerinin kapatılması, insanların ibadetlerini aksatacağı ve cemaatle namaz kılmayacağı anlamına gelmez. Yeryüzü bizi için mescittir. Evlerimizde ibadetlerimizi cemaatle yapabiliriz, mukabele şeklinde Kur’an-ı Kerim okuyabiliriz. Nitekim öyle yapıyoruz Allah’a hamd olsun. Her şeyde bir hayır vardır. İnşallah en kısa zamanda tüm dünya ve tüm insanlık sağlığa kavuşur, bizde camilerimize döneriz.” ifadelerini kullandı.


Oruç tutarken zorlanmadığını belirten Ortaokul 6. Sınıf öğrencisi Hikmet Dinç, “Allah’a hamd olsun oruç tutabiliyorum. Yatsı namazından sonra babamla birlikte teravih namazı kılıyoruz ve mukabele yapıyoruz.” dedi.


Ortaokul 5. Sınıf öğrenicisi Furkan Dinç ise Ramazan ayının güzel geçtiğini belirterek ailesi ile birlikte teravih namazı kıldığı ve mukabele usulü Kur’an’ı Kerim okuduklarını ifade etti. (İLKHA) 


Bu haber 2096 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü