Sarı: Siverek il olursa, Urfa'da seçimin kaderi değişir!

Siverekli gazeteci Cuma Sarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Urfa ziyaretinden Siverek için il müjdesi beklediklerini belirtti. Bu sürprizin seçimin kaderini değiştirebileceğini ifade etti.

Sarı: Siverek il olursa, Urfa'da seçimin kaderi değişir!
06 Mart 2024 - 16:35
GAPGündemi dijital platformlarında canlı yayımlanan Genel Yayın Yönetmenimiz Veysel Polat, Mehmet Canbeyli ve Mutlu Güneş'in katıldığı "Urfa'dan Bakış" programı Urfa'da siyasetin nabzını tuttu.

Programa görüntülü bağlanarak ilçedeki seçim çalışmalarını değerlendiren Gazeteci Cuma Sarı, Siverek'in uzun yıllardır böyle çekişmeli bir seçime girmediğini ifade etti.

Siverek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu Urfa ziyaretinden ne bekliyor?

Sorusunu cevaplayan Sarı, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Siverek il olacak derse, sadece kararsızların değil, farklı parti ve ideolojideki insanların da tercihini belirleyebilir. Siverek'in il olmasını biz siyaset üstü olarak görüyoruz. 7'den 77'ye kadar bütün Siverekliler il olmayı bekliyor. İl olma hakkının iadesini bekliyoruz. Siverek'in hemfikir olduğu belki de tek konu bu.

Cumhurbaşkanımızın böyle bir sürprizi olursa istisnasız Siverek'i kazanır. Sadece Siverek'i değil, Şanlıurfa'ya da olumlu etki eder. Büyükşehir'in yükünü azaltır. Siyasi ve ekonomik açıdan olumlu açılımlar getirir" dedi.

"Siverek'in belli bir potansiyeli var"

Siverek'in il yapılması ile ilgili görüşlerini belirten Gazeteci Mehmet Canbeyli, "Siverek'in il olmasını istiyorum. Neden istiyorum? Siverek il olmayı çoktan hak ediyor. Siverek'in belli bir potansiyeli var. Siverek'in kendinde yetebilecek bir ilçedir. Tarımı, sanayisi, gelişimi, eğitimi, nüfusu ve coğrafyasıyla olsun. Viranşehir'de il olabilir." dedi.

"Siverek, nüfus olarak da il olmayı çoktan hak etmiştir"

Siverek'in il yapılmasının siyasi olarak önemine değinen Güneş, "Urfa'nın gelişimi açısından da Urfa'nın üzerinden bir yük kalkar. Mesafe olarak da Şanlıurfa'ya uzak bir ilçemiz. Siverek, nüfus olarak da il olmayı çoktan hak etmiştir. Urfa siyaseti açısından da önemli bir gelişme olacaktır. Urfa'da bugüne kadar ki seçim tercihlerinde yapılan bazı durumların da önüne geçmiş olacaktır. AK Parti'nin hem Urfa'da hem de Siverek ve Viranşehir'de oylarını artıracaktır. Sayın Cumhurbaşkanı Siverek ve Viranşehir'i il yapma sözü vermelidir." dedi.

"Siverek'in gasp edilmiş bir hakkı"

Gazeteci Polat ise, "Siverek'in gasp edilmiş bir hakkı. Cumhur İttifakının diğer lideri Devlet Bahçeli de Siverekli ve Fettahlı Ailesi'nden. Bahçeli'nin Siverek'in il yapılacağı ile ilgili sözü de var. Buradan bizi izleyen akıllı bir AK Partili varsa ilk yapacağı iş bu işi gündeme alarak burada kendi aralarında konuşarak Cumhurbaşkanına, 'Sayın Cumhurbaşkanımız Urfa'ya geliyorsunuz Siverek'i il yapma müjdesi ile gelin' diyebilmelidir." ifadelerini kullandı.

Siverek daha önce il miydi?

Siverek, Osmanlı döneminde sancaklık ve mutasarrıflık yapmış, Kurtuluş Savaşı’ndaki üstün gayretlerinden dolayı 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte il yapılmıştır. Siverek 3 yıl boyunca il statüsünde vali tarafından yönetilmiştir. Bu 3 yıllık süre zarfında Siverek'te 3 vali görev yapmış, TBMM’de Siverek 5 milletvekili ile temsil edilmiştir.

Siverek neden ilçe yapıldı?

Siverek, ne olduysa 1926 yılında çeşitli gerekçelerle “Teşkilat-ı Mülkiye” kanunu ile ilçe yapılmıştır. Her ne kadar geliri giderini karşılamadığı için ilçe yapıldığı söylense de o gün ülkenin içerisinde bulunduğu siyasi durumdan dolayı Siverek'in ilçe yapıldığı öngörülmektedir.

"Siverekliler il olmak için birleşiyor"
2. Dünya savaşı, darbeler, ekonomik buhranların ardından Siverekliler 1956 yılında “Siverek’i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyeti”ni kurmuşlardır.

1956 yılında Siverek’e gelen dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes, Lezgo’nun Parkı’nda bir konuşma yaparak Siverek’in il olma mücadelesine değinmiştir.

Daha sonra 1959 yılında Ankara’ya giden Siverekliler, il konusunda Adnan Menderes ile görüşmüşlerdir. Bu görüşme olumlu geçmesine rağmen 1960 darbesi Siverek’in il yapılma konusunu unutturmuştur.

1990 yılında ise Koçali Aymaz öncülüğünde Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği kurulmuştur.

Dernek 1990 yılından bugüne Siverek'in il hakkının iadesi için mücadele veriyor.

"Siverek'in il hakkı neden iade edilmiyor?"

Siverek'in il olma hakkının iade edilmesi gerektiğini ifade eden SİVİL-DER Onursal Başkanı Koçali Aymaz, "Daha önce il iken ilçe yapılan bazı yerlere il hakları iade edildi. Örneği Dersim-Tunceli ismiyle, Cebelibereket-Osmaniye ismiyle, Adapazarı-Sakarya ismiyle yine Muş ve Ardahan'ın il hakları iade edildi. Neden Siverek'e bu hak çok görülüyor anlamak mümkün değil" dedi.

Kaynak: GAPGündemi 

 
Bu haber 453 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti