SİVEREK'TE ANA DİL GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Dünya Dil Günü münasebetiyle kortej yürüyüşü, tiyatro ve basın açıklaması düzenlendi.

SİVEREK'TE ANA DİL GÜNÜ ETKİNLİĞİ
22 Şubat 2014 - 15:05

Siverek Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen 21 Şubat günü, ‘Uluslararası Ana Dil Günü” çeşitli etkinliklerle kutlandı. Platform üyeleri ilçenin Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan Lezgo’nun parkında bir araya geldi. Burada toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak kanlıkuyu parkına doğru yürüdü.

Kanlıkuyu parkına gelen platform üyeleri burada üç dilde basın açıklaması yaptı. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca basın metinleri okundu. Platform adına basın açıklamasını Songül Onbayram okudu. Basın açıklamasında; "UNESCO Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, ‘Uluslararası Ana Dil Günü’ olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla Dünya Ana Dil Günü kutlanmaya başlamıştır"

Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre, dünya üzerinde 3 bine yakın dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ülkemizde de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dil sayısının 18 olduğu tahmin edilmektedir. Dillerin ölümü, insanlığın kültür hazinesi açısından telafisi mümkün olmayacak önemli bir kayıptır. Çok dilli, çift dilli eğitim, ana dilde eğitim ya da eğitimde ana diline yer verilmemesinin, çocuğun akademik entelektüel gelişimini sekteye uğrattığı bilimsel olarak da ortaya konulmuştur.

“Yapılan araştırmalar göstermektedir ki ana dilini yetkin bir şekilde öğrenemeyen kişi, ikinci dili de iyi bir şekilde öğrenemez. Azaltıcı çok dillilik denilen bu durumun temel nedeni, çocuğun ana dilindeki gelişiminin yarıda kesilmesi, ana dilinin ikincilleştirilmesi, önemsiz görülmesidir. Oysa çocuk ana dilini iyi öğrendiği zaman, ikinci bir dili de iyi öğrenebilir. Artırıcı çok dillilik denilen bu durum, eğitimde, toplumda hakim olan dil ile farklı ana dillerin birlikte kullanılmasıyla, hepsine eşit değer verilmesiyle mümkün olabilmektedir.”

“Topluma dayatılan tek dil politikası, başından itibaren eğitim sisteminin her alanına sinmiştir. Bugün itibariyle anadilinde eğitime ilişkin yaygın ve güçlü bir toplumsal talebin oluşması karşısında AKP hükümeti, oyalamacı bir yaklaşımla, okullara seçmeli anadili eğitimi dersi koymuştur. Anadilinde eğitim talebine karşılık seçmeli ders yaklaşımı, pek çok açıdan kabul edilemez bir yaklaşımdır. Çocukların anadillerini okullarda seçmeli ders ile öğrenmelerini beklemek gerçekçi olmadığı gibi yasaklayıcı niteliktedir. Çocukların zaten bildikleri anadillerini öğretecek seçmeli derslere değil, anadillerinde eğitim yapmaya, eğitimde anadillerine yer verilmesine, bütün dillere eşit değer verilmesine ihtiyacı bulunmaktadır.

Bu nedenle biz Eğitimsen ve Sivil toplum örgütleri olarak ana dilde eğitim konusunda bu oyalamacı yaklaşımı doğru ve sorun çözücü bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Olması gereken, ana dilde eğitimin bir hak olduğunun açıkça kabul edilmesi ve bunun için gerekli altyapı çalışmalarına vakit geçirilmeden başlanmasıdır. Anadilde eğitim bölücü bir talep değildir. Tersine birleştirici olacaktır. Bugün gelinen aşamada artık dillerin, kültürlerin, halkların hiyerarşik değil eşit temelde bir ortaklaşma içinde yeniden buluşmaları, kaynaşmaları için anadilinde eğitim hakkı kabul edilmelidir.

Sonuç olarak diyoruz ki, bütün diller eşit değerdedir. Anadili insanın ayrılmaz bir parçasıdır. Hiçbir devlet politikası, insanı bu ayrılmaz parçasından koparmayı haklı ve meşru kılamaz. Çok dillilik, çok kültürlülük bir sorun kaynağı değil bir zenginliktir. Anadilde eğitime bir güvenlik sorunu olarak yaklaşılmaktan vazgeçilmelidir. Türkiye, bu sorunu çözebilecek birikime, olgunluğa ulaşmış bulunmaktadır dedi.

Yapılan basın açıklaması sonunda Platform üyeleri tiyatro gösterisi yaptı. Vatandaşlar tarafından izlenen tiyatroda, Türk doktor ile Kürt hasta arasında geçen diyalog anlatıldı.

Platform üyeleri yapılan tiyatronun ardından sessiz bir şekilde dağıldı.


Haber: Bahattin Yolaçan




Bu haber 3167 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor