Siverek'te meyve ağaçları mevsimleri şaşırdı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde küresel iklim değişikliği nedeniyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Ocak ayında meyve ağaçları çiçek açmasına neden oldu.

Siverek'te meyve ağaçları mevsimleri şaşırdı
22 Ocak 2024 - 10:52
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Ocak ayında bazı meyve ağaçlarının yaprak dökmeden çiçek açması görenleri şaşırttı.

Özellikle badem ve elma ağaçlarının bu mevsimde yapraklarını dökmeden çiçek açmasının hayra alamet olduğunu belirten çiftçiler, bu şekilde devam ederse meyve ağaçlarının zarar göreceğini söylediler.

GAPGündemi'ne açıklama yapan Tarım teknolojileri Öğretmeni ve Ziraat Mühendisi Mustafa Pekşahin, özellikle elma ağacının soğuk iklimi sevdiğini, sıcaklıklarının sıfırın altına düşmemesinden dolayı ağaçların yapraklarını geç dökeceğini belirttiler. Pekşahin bölgede etkili olan sis durumunun soğukları kırdığı ve havayı nemli yaptığını ifade ettiler.

Pekşahin, "Bölgemizde meyve ağaçlarının geç yaprak dökmesinin ve bazılarının çiçek açmasının sebebi son zamanlarda küresel iklim değişikliğinin gittikçe kendisini hissetmesinden kaynaklıdır. Bir diğer sebep ise Atatürk Barajı yapımından sonra bölgemizin ılıman bir iklim göstermesinden kaynaklıdır. Özellikle yağan çiseleme yağmur ve oluşan sis bunun en belirgin özelliklerindendir. Bu iki etken havada oluşabilecek soğuk hava dalgasını kırmaktadır. Hava sıcaklığı eksinin altına düşmeyince ve mevsim normallerinin üstünde olunca uykuda olması gereken meyve ağaçları, uyanıp çiçek açabilirler. Bu da ağaçlarda strese sebebiyet vermekte ve ürün kaybına ve hastalıklara davetiye çıkarmaktadır." dedi.

GAPGündemi


 
Bu haber 421 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Şanlıurfa'da bir evde yaralı kızıl şahin ele geçirildi
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım
Harran Üniversitesi'nden Yapay Zekâya adım