Takoran ismine kavuştu

Siverek Belediyesi İmar Komisyon kararıyla Baki kırsal Mahallesi'nin ismi Takoran olarak değiştirildi.

Takoran ismine kavuştu
22 Ocak 2024 - 13:12
Siverek kaymakamlığı İdari ve Denetim şefliği, Baki kırsal Mahallesi isminin Takoran Mahallesi olarak değiştirmesi talebiyle Siverek Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne rapor gönderdi.

Siverek Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda ele alınan isim değişikliği talebi meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

07-08.12.2023 tarihlerinde yapılan imar komisyon toplantısında, Baki mahallesinin isminin Takoran Mahallesi olarak değiştirmesi talebi komisyonda değerlendirildi. İsim değişikliği talebi, mahalle muhtarı, azalar ve mahalle sakinlerinin de görüşleri alınarak olumlu olarak değerlendirildi.

İsim değişikliği ile ilgili yapılan oylama sonunda Baki kırsal Mahallesi ismi, İmar Komisyonundan gelen 08.12.2023 tarih ve 60 sayılı raporu doğrultusunda Takoran Mahallesi olarak değiştirilmesi hususu oy birliği ile kabul edildi.



Neden isim değişikliğine gidildi?

GAPGündemi'ne isim değişikliği ile ilgili değerlendirmede bulunan Araştırmacı Yazar Avukat Mehmet Güzeler, "Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte uygulanan 'Türkleştirme' politikası sonucu birçok yerleşim yerinin ismi değiştirildi. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle birlikte isimlerin Türkleştirilmesi politikası devam etti. İl, ilçe, dağ ve ova isimlerinin yanı sıra isimleri değiştirilmeyen köy isimleri de değiştirildi. Siverek Fırat Havzasında bulunan muhtemelen Ermenice olan Takoran köyünün ismi de "Baki" olarak değiştirildi.

AK Parti hükümeti ile birlikte eski isimlerinin yeniden kullanılması konusunda bir esneklik getirildi. Köylerin isim değişikliği konusu köy sakinlerinin talebine bırakıldı. Büyükşehir Yasası ile birlikte köyler kırsal mahalle oldu." dedi.

Siverek Kaymakamlığı İdari ve Denetim Şefliği'nin talebi ile belediye meclis gündemine gelen ve oradan imar komisyonuna sevk edilen "Baki" isminin "Takoran" olarak değiştirilmesi konusu oy birliği ile kabul edildi.

2000'li yıllarda Siverek'in eşsiz güzelliklerinden olan Takoran Vadisi'nin turizme kazandırılmasıyla birlikte isim konusunda yaşanan sıkıntıların bu isim değişliği ile düzeleceği umut ediliyor. 

GAPGündemi

Bu haber 605 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti