SİVEREK'TE ZAZACA PANEL DÜZENLENDİ.

Siverek’te KOZIK(Kürt Dili Derneği) tarafından Zazaca Lehçesinin dünü,bugünü ve yarını adlı panel düzenlendi.

SİVEREK'TE ZAZACA PANEL DÜZENLENDİ.
09 Nisan 2015 - 13:34

Siverek’te KOZIK(Kürt Dili Derneği) tarafından ilçenin Suat Karataş Caddesinde bulunan Tarihi Gümrük Hanında saat 20:00’da "Zazaca Lehçesinin Dünü,Bugünü ve Yarını" adlı panel düzenlendi.

KOZIK Başkanı Kafur Seçilmek'in açılış konuşmasıyla başlayan panel, program modaratörü Sefer Bakçı'nın konuşmasıyla devam etti. Bakçı Konuşmasında derneklerinin faaliyetlerine dikkat çekerek, “Dün akşam bu salonda ilk kez Zazaca Şiir Gecesi düzenlendi. Yoğun katılımdan dolayı tüm katılımcılara ve katkı sunanlara teşekkür ederiz.Bu gecede ilk panel çalışmamızı gerçekleştireceğiz.Değerli panelistlerimiz, Serkan Naryaprağı ve Haydar Dıljen’le birlikte ‘Zazaca Lehçesinin dünü, bugünü ve yarını, adlı panelimizle sizlere faydalı olacağımızı umuyoruz.’ dedi.

Panel Sosyolog ve Dil Bilimci Serkan Naryaprağı’nın Zazaca lehçesinin yapısı, gelişimi ve geçmişi hakkında açıklamalar yapması ve Zazaca lehçesinin en yaygın görüldüğü yerleri, bu bölgelerdeki ismini ve Siverek'te Zazaca lehçesinin genel bir çerçevesini, Zazaca yazan Şair ve yazarların birkaçından bahsetmeyle başladı. Panelist Haydar Dıljen ise Vate grubu hakkında açıklamalar yapıp Zazaca lehçesinin geçmişteki durumunu ve şimdiki durumunu açıkladı. Dıljen konuşmasında ' Ülkemizde insanların geçmişte kendi anadilinin kıymetini bilmediklerini şimdi ise geçte olsa anadillerinin kıymetini az da olsa bildiklerine değindi. Dıljen geçmişte Türkiye ve İsveç arasında yaşanan olaya değinerek, “Türkiye İsveç Konsolosu İsveç Hükümetine Kürtçe eğitim verdiği için çok ilginç bir tavır sergiledi .Geçmiş yıllarda Türkiye'nin İsveç konsolosu İsveç hükümetinin Anadilde eğitim vermesine tepki gösterdi ve Kürtlere anadilde eğitim verilmemesi için çaba sarf etti ancak İsveç Hükümeti bunları kabul etmedi”dedi.

Dıljen son olarak Siverek'te Zazaca lehçesinin gelişmesinin sebeplerini açıklamasıyla konuşmasını bitirdi.Programda katılımcılar merak ettiklerini panelistlere sordu.

Program son olarak Moderatör Sefer Bakçı'nın bu programların düzenlenmesinde büyük emek sarf eden ve büyük yardımları bulunan Şeyhmus İnal ve Mustafa Özaslan’a hediye olarak plaketlerinin verilmesinin ardından son buldu.

Haber: Eyüp Sarı / www.siverekgenclik.com




Bu haber 3688 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu