Siverekli Gazeteci Siverek'teki sağlık sorunlarına dikkat çekti

Siverek'te Usta Gazeteci M. Şükrü Dolaş, Siverek Devlet Hastanesinde yaşanan sorunları sosyal medya hesabında dile getirdi.

Siverekli Gazeteci Siverek'teki sağlık sorunlarına dikkat çekti
02 Eylül 2021 - 11:45
Siverekli Usta Gazeteci M. Şükrü Dolaş, "Siverek Devlet Hastanesinin resmen yoklar hastanesi" başlığı ile yaptığı paylaşımda, ilçedeki sağlık sorunlarına parmak bastı.

Devletin yapısı itibarı ile vatandaşlarını düşünmesi gerektiğini ifade eden Dolaş, "Makalenin başlığında devlet sözcüğünü kullanmam ne kadar doğru bilmiyorum. Devlet 'babadır' diyoruz, babalar çocuklarının hiçbir şeyinin eksik olmasını istemezler; ancak Siverek’e reva görülen üvey evlat-baba yakınlığıdır." dedi.

"Siverek Devlet Hastanesine gelen daha fazla hasta olarak dönüyor"

Devlet Hastanesinde yaşanan sorunlara vurgu yapan Dolaş, "Doktor sayısı nüfus oranına göre çok az, bu az sayıdaki doktorlarımızı da birileri Suriye’ye görevli olarak gönderiyor. Şu anda 4 doktorumuzun Siverek’te görevi başında olması gerekirken, Suriye’ye gönderildiği iddiası doğru ise durum vahim demektir. Aylardır devlet hastanesinden bize temizlikle ilgili fotoğraflı şikayetler geliyor. 100 personelin yapacağı temizlik 50 personelin omuzuna bindirilmiş. Bu personellerde temizliğin dışında getir-götür işlerine bakıyor. Doktor ve hemşire sayısı da nüfus oranının altında olunca işler aksıyor. Siverek Devlet Hastanesine gelen daha fazla hasta olarak dönüyor." şeklinde konuştu.

"Eksiklikler İl Sağlık Müdürlüğüne ve diğer üst düzeyde bulunan kişilere ve hatta siyasetçilere bile bildirilmiş"

Hastanelerde eksikliklerin kabul edilemeyeceğini belirten Dolaş, "200 yataklı bir hastanede sedye yetersiz olduğu, mevcut sedyelerinde kullanılamaz olduğu yönünde ciddi iddialar var. Bu durum aslında uzun süredir böyleymiş! Hastane denince akla gelen bu tür noksanlıklar elbette kabul edilemez! Bu eksiklik ve aksaklıklar Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne ve diğer üst düzeyde bulunan kişilere ve hatta siyasetçilere bile bildirilmiş. Günler öncesinde hastanede yaşanan personel ve malzeme yetersizliği AK Parti İlçe Başkanı Nedim Lale’ye de iletilmiş. Sonuç mu? Aynı tas aynı hamam. Sedye sorunun nasıl çözerim diye kafamı yorarken uzun yıllar önce Siverek’te en ağır yükleri taşıyan 'Hamal Milli' aklıma geldi. Yaşasaydı eğer ondan yardım isterdik, insaniyet namına hastaları ameliyathaneye taşısaydı!" diye ifade etti.

"Acilde sargı bezi bile zor bulunuyor iddiası"

Hastane zorunlu olan malzemelerde bile eksiklik olduğunu ileri süren Dolaş, "Yukarı da yazdığım eksikler elbette önemli ancak öyle bir ihtiyaç iddiası var ki akıllara zarar! Acilde sargı bezinin tükenmeye başladığı iddiası var. Zorunlu ihtiyaç kategorisindeki malzemenin stokları tükenmek üzere! Bu sargı bezi işini de düşünürken rahmetli annem aklıma geldi, onun başına örtüğü beyaz tülbenti olsaydı sargı işine yarardı." dedi.
           
"Siverek yoklar hastanesi"

Hastanedeki doktor eksikliğine parmak basan Dolaş,  "Birkaç aydır koskoca 200 yataklı hastanede ( !) cildiye doktoru ve psikiyatri doktoru yok;  üroloji de ise tek doktor görev yapıyor. Genel cerrahlarımız ise gitti. Uzun lafın kısası fırsatını bulan kaçıyor ya da istifa edip hastaneden ayrılıyor. Son bir ayda 20’nin üzerinde doktor hariç sağlık personeli Siverek’ten ayrıldı.
Başhekimler sürekli değişiyor. En uzun görev yapan 6 ay koltukta kalıyor! Amacımız sağlık çalışanlarımızı kötülemek değil, noksanlıkları dile getirmektir. Zira onlar 'yoklar hastanesi'nde vatandaşa canla başla hizmet vermeye uğraşıyor." şeklinde konuştu.


"Hekim eksikliğinden dolayı sağlık kurulu toplanamıyor iddiası"

Vatandaşlardan gelen sorunları aktarmaya devam eden Dolaş, "Vatandaşlardan gelen şikayetler arasında bir diğer nokta ise hekim eksikliğinden dolayı sağlık kurulu toplanamadığıdır. Sağlık kurulu için hekim görevlendirme ile geliyor. Hekim mazeret üzere gelmeyince de kurul toplanamıyor. Gelen şikayetlerde en son geçen hafta kurulun toplanamadığı şeklindeydi. Tabi hal böyle olunca ilk toplantı da bir yığılma oluyor ve randevuyla çalışmak zorunda kalıyor. Bu da farklı bir mağduriyet konusu!" diye konuştu.

"İşi zorlaştıran bazı sözde etkili abilerimiz"

Hastanedeki hatır ilişkilerine değinen Dolaş, "İdari kadro ve fedakar sağlık çalışanlarının bu çabalarına karşı bazı nüfuz sahibi hemşerilerimiz şunu yapabiliyor; Personelin nerede çalışmasıyla alakalı sürekli birileri için birilerini arar 'şunu şurada çalıştır', 'bunu mesai için çalıştır', 'falan kişi nöbet tutsun' diye müdahale ediliyor. Hâlbuki hastanenin başhekimi ve birim müdürleri var. Kimin nerde nasıl çalışacağına onlar karar vermeli. Çünkü personelini en iyi onlar tanır. Yani işi zorlaştıran biraz da sözde etkili olan abilerimizdir. Yaşanan bunca sıkıntı içinde idarecilerimizi serbest bırakalım." ifadelerini kullandı.

"Siverek her anlamda üvey evlat muamelesi görüyor"

İl Sağlık Müdürlüğünü eleştiren Dolaş, "Bugüne kadar birden çok şikayet geldi. Yazmadık düzelir dedik, seyirci kaldık. Amacımız çalışanların şevkini kırmamaktı,  baktık olmuyor. Siverek her anlamda üvey evlat muamelesi görüyor. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü her halde Siverek Devlet Hastanesini sıradan bir 'aile hekimliği' eski deyimle 'sağlık ocağı' olarak görüyor.
Aylardır İl Sağlık Müdürlüğü devlet hastanesinde yaşanan personel ve malzeme sıkıntısına seyirci kalıyor. Halk arasında Siverek Devlet Hastanesinin inandırıcılığı kalmıyor. Özelikle Coronavirus yoğun bakımda bulunan hastalara malzeme ve personel eksikliğinden dolayı peşinen ölü olarak bakılıyor." dedi.

"Ya hastaneyi kapatın ya da adam gibi bir hastane haline getirin"

"Parası olan ailelerin hastalarını Siverek Devlet Hastanesine teslim etmediğini belirten Dolaş, "Hastanenin Covid-19 servisinde doktor ihtiyacı bulunuyor. Parası olan hastasını Siverek Devlet Hastanesine teslim etmiyor, çevre il hastanelerde torpille yer bulup, hastasını adeta yoklar hastanesinden kaçırıyor.Yazıktır günahtır, yaklaşık 300 bin nüfusa sağlık hizmeti veren bir hastanenin bu durumda olması 21’inci asrın yüz karasıdır. Aslında yoklar hastanesiyle ilgili yazılacak çok şey var. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünü uyarıyoruz. Ya hastaneyi kapatın ya da adam gibi bir hastane haline getirin..." dedi.

Haber Merkezi

Bu haber 1098 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek