Siverekliler, yurt sorunu için eyleme hazırlanıyor

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite öğrencileri için yurt yapılmadığı takdirde Harran Üniversite önünde oturma eylemi yapacaklarını açıkladılar.

Siverekliler, yurt sorunu için eyleme hazırlanıyor
02 Eylül 2023 - 13:44

Üniversitelerin açıklamasına 1 ay gibi kısa bir süre kala Siverek'te yükseköğrenim öğrencilerinin barınma sorunu halen çözülmedi.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, öğrencilerin yurt sorunu ile ilgili Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr.Nihat Denek, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu,  Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürü Halil Eren ve eğitim paydaşları ile bir araya geldi.

Toplantıda öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi ile ilgili değerlendirilmelerde bulunuldu.

Siverek'te STK'ler yurt sorunu ile ilgili açıklama yaptı

Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, kentteki yurt sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını STK'lar adına SİVİL-DER Başkanı Ayhan Ekinci okudu.

"Yurt için 4 kez ilana çıkıldı ihale bir türlü gerçekleşmedi"

Siverek MYO ve Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde toplam 873 öğrencinin bulunduğu belirten Ayhan, "İlçemizde bulunan Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği’nin öncülüğünde, ilçemizde bulunan Sivil toplum kuruluşları; Madeni Eşya ve Sanatkârlar Odası, Terziler ve Sanatkârlar Odası, Gıda Maddeleri Odası, Marangozlar ve Esnaf Sanatkârlar Odası, Siverek Engelliler ve Kalkındırma Derneği ve Fırat Gezginler Kulübü’nün girişimiyle AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK PARTİ MKYK Üyesi Sayın Mehmet Kasım Gülpınar ile görüşülmüş bu doğrultuda Sayın Mehmet Kasım Gülpınar’ın gayretiyle ilçemizde Siverek Meslek Yüksekokulunun bahçesinde 60 dönümlük arazi içerisinde Kredi Yurtlar Kurumuna 10 dönümlük arazi tahsis edilmiştir. Bu arazide bulunan atıl durumundaki bir bina, yurda dönüştürülmek üzere Kredi Yurtlar Kurumuna devredilmiş
tir. Atıl durumdaki bu binanın yurda dönüşümü için Şanlıurfa il gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından 4 kez ilana çıkılmış fakat bir türlü ihale gerçekleşememiştir." denildi.


Siverekliler, yurt sorunu için eyleme hazırlanıyor

"Müteahhitler, ihale bedelinin düşük olduğunu defaatle il gençlik müdürlüğüne bildirdi"

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünün ihale sürecindeki uygulamasını eleştiren Ayhan, "Girişimci müteahhit firmalar, ihale şartlarının ağır ve ihale bedelinin düşük olduğunu ve mevcut ihale usulüyle hiç kimsenin bu ihaleye talip olamayacağını belirtmesine rağmen il gençlik ve spor müdürlüğü bu usul ile ihaleye çıkmaya devam etmektedir. Müteahhitler, ihale bedelinin düşük olduğunu defaatle il gençlik müdürlüğüne bildirmelerine rağmen, il gençlik müdürlüğü bir iki fiyat değişikliğiyle tekrar ilana çıkmakta ve sonuç değişmemektedir." dedi.

"Büyük bir heyecanla ilçemizde açılan üniversite, öğrenciler için bir kâbusa dönmüştür"

Öğrenci yurdu bulunmamasından dolayı birçok öğrencinin kayıt yaptıramadığını ifade eden Ayhan, "
Nüfusu 300 bine yaklaşan bir şehirde hala bir KYK öğrenci yurdunun bulunmaması ilçede büyük sorunlara neden olmaktadır. Üniversite öğrencileri kiralık ev bulamamakta ve eğitimlerini yarıda bırakıp memleketlerine dönmektedirler. Büyük bir heyecanla ilçemizde açılan üniversite, öğrenciler için bir kâbusa dönmüştür. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında yeni yerleşen birçok öğrenci kayıt yapmadan memleketlerine dönmektedir. Gerek Adıyaman depremzedelerinin çoğunun ilçemize yerleşmeleri ve gerekse yüksek kira bedeli, öğrencilerin eğitimlerini yarıda bırakmalarına ve büyük bir devlet yatırımı olan üniversitenin asıl amacına akamete uğratmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"Harran Üniversitesi önünde oturma eylemi başlatacağız"

Açıklamanın sonunda yetkililere seslenen Ayhan, "Yıllardır ilçemizin en büyük sorunu olan öğrenci yurdu bir türlü çözülememektedir. Bu nedenle acilen, İl Gençlik Müdürlüğüne tahsis edilen binanın, uygun bedelle ihale edilmesi ve bu öğrencilerimizin ilçemizde barınmaları sağlanmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz öğrenci yurdu sorunumuzun bu eğitim öğretim yılı içerisinde çözülmemesi durumunda Şanlıurfa Harran Üniversitesi önünde oturma eylemi başlatacağımız buradan kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Katılımından dolayı aziz Siverek halkı ve değerli basına teşekkür ederiz.

Kaynak:GAPGündemi


Bu haber 589 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti