Sivereklilerin amacı 100 bin imza

Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği(SİVİL-DER) öncülüğünde kentteki sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Siverek'in il hakkının iadesi için imza kampanyası başlatıldı.

Sivereklilerin amacı 100 bin imza
19 Ocak 2023 - 13:38
Siverekliler 1926 yılında ellerinden alınan ilk hakkının iade edilmesi için kentin çeşitli noktalarında imza kampanyası başlattı.

Sulu Cami ve Ziraat Bankası, Kanlıkuyu Meydanı yanında açılan stantlara gelen Siverekliler, Siverek'in elinde alınan il hakkının iadesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi. Siverekli kadınlar da esnafları ziyaret ederek imza kampanyasına destek istedi.

"İmza kampanyamız 100 bin imzayı bulana kadar devam edecektir"

İmza kampanyası ile ilgili gazetemize açıklama yapan Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ayhan Ekinci, "Halkımızı Siverek'in il olma mücadelesine destek olmaya çağırıyorum. Bu konuda tüm halkımız duyarlı olmalıdır. Siverek halkı olarak diğer il olmak isteyen ilçeler gibi il olmak istemiyoruz, elimizden alınan il hakkının iade edilmesi için uğraşıyoruz. Bu da bizim haksızlığa karşı verdiğimiz bir mücadeledir. İmza kampanyamız 100 bin imzayı bulana kadar devam edecektir." İfadelerini kullandı.

Siverek, Osmanlı döneminde sancaklık ve mutasarrıflık, Kurtuluş Savaşı’nda da üstün gayretlerinden dolayı 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte il yapılmıştı.

Siverek, 1926 yılına kadar da il olarak kalmıştı. Bu 3 yıllık süre zarfında Siverek'te 3 vali görev yapmış, TBMM’de Siverek’i 5 milletvekili temsil etmişti.

Siverek, ne olduysa 1926 yılında "Teşkilat-ı Mülkiye" kanunu ilçe yapılmıştır.

Siverek’in ilçe yapılması ile birlikte Siverek için fetret dönemi başlamıştır. Kent adeta 50 sene geri gitmiştir.  Okullar kapatılmış, ekonomi çökmüştür.


2. Dünya savaşı, darbeler, ekonomik buhranların ardından Siverekliler 1956 yılında Siverek’i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyeti'ni kurmuşlardır.

1956 yılında Siverek’e gelen dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes, Lezgo’nun Parkı’nda bir konuşma yaparak Siverek’in il olma mücadelesine destek vermiştir.


"Bu dava ile birlikte Siverek halkının haklı mücadelesi tüm ülkede duyulmaya başlamıştır"

Daha sonra 1959 yılında Ankara’ya giden Siverekliler, il konusunda Adnan Menderes ile görüşmüşlerdir. Bu görüşme olumlu geçmesine rağmen 1960 darbesi Siverek’in il yapılma konusu rafa kaldırılmıştır.

Sivereklilerin il olma mücadelesi 1990 yılında yeniden ivme kazanmıştır. Siverek sevdalıları, Koçali Aymaz öncülüğünde bir araya gelerek Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği kurmuşlardır.

Derneğin en önemli faaliyetlerinden biri hiç şüphesiz Siverek’e il sözü verip de bu sözlerini unutan aralarında cumhurbaşkanın da bulunduğu siyasetçilere dava açmak olmuştur.

Bu dava ile birlikte Siverek halkının haklı mücadelesi tüm ülkede duyulmaya başlamıştır.


"Dernek bugüne kadar birçok çalışmaya imza atmıştır"

Siverek’e Meslek Yüksek Okulu kazandırılması, Takoran Vadisi’nin turizme kazandırılması, 30 bin kişinin aynı anda şiir okumasıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na geçilmesi ve nice faaliyetler derneğin çalışmalarını göstermektedir.

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği’nin üyelerinden bazıları Siverek’in il olduğunu göremeden ebedi âleme irtihal etmişlerdir. Vahit Sevdalı, Faik Akkuş, Osman Göyüç, Mehmet Tunçkaşık, Medet Abbasoğlu, Bayram Işıkyıldız, Sinan Ulutaş, Süleyman Şeker, Mendüh Düşünekli, Özkan Aymaz gibi isimler, Siverek'in il olduğunu görmeden ahirete irtihal etmişlerdir.


 
Bu haber 1513 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü