Solunum cihazına bağlı hastalar: Elektrik kesilince nefes alamıyoruz

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, solunum cihazına bağlı olarak hayatlarını sürdüren hastaların elektrik kesintilerinden dolayı mağdur olduğunu ifade etti.

Solunum cihazına bağlı hastalar: Elektrik kesilince nefes alamıyoruz
29 Temmuz 2022 - 13:13
ALS, kronik karaciğer, akciğer, KOAH ve DMD kas hastaları, solunum cihazına bağlı olarak yaşamlarını sürdürüyor.

Elektrik kesintileri, elektrik ile çalışan solunum cihazlarının çalışmamasına ve hastaların nefessiz kalmasına neden oluyor.
 
Özellikle kırsal mahallelerde sistematik olarak uygulanan elektrik kesintilerinden dolayı, solunum cihazları çalışmayan hastalar, bin bir zorlukla elektriğin olduğu yerlere giderek nefes almaya çalışıyor.

Bazı hastalar ise oksijen tüpleri ile nefes alıyor. Bu durum da solunum hastalarını ve ailelerini maddi ve manevi olarak olumsuz etkiliyor.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, her cuma olduğu gibi bu cuma günü de saat 11.11'de kentin ve kent insanının sorunlarını gündeme getirmeye ve bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerini paylaşmaya devam etti.



Özaslan, bu hafta da hayatlarını solunum cihazlarına bağlı olarak sürdürmek zorunda kalan hastaların sorunlarını dile getirdi.

Özaslan, elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyetlerle ilgili "Yaşam Hakkı Engellenemez" sloganıyla sorunu Türkiye gündemine taşıdı.

Elektrik kesintilerinden dolayı yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Özaslan, "Elektrik kesildiği zaman cihaza bağlı yaşamlarını sürdüren hastaların da nefesleri kesiliyor. Bu soruna karşılık çözüm ne?  Şanlıurfa Valiliğine, İl Sağlık Müdürlüğüne ve Elektrik Dağıtım Şirketine sesleniyorum. Cihaza bağlı yaşamlarını sürdüren hastalar için bir bilgi bankası oluşturalım. Bilgi bankasındaki bilgiler Elektrik Dağıtım Şirketine bildirilsin. Elektrik Dağıtım Şirketi, herhangi bir mahallede ya da herhangi bir sokakta elektrik kesintisine gittiği zaman önceden bu hastalara bilgi versin. Elektrik kesintisi olursa hayatlarını idame edip edemeyeceğini hastalardan sorsunlar. Gerekirse bu hastalar için jeneratör ya da güç kaynağı desteği sunulsun. Arada elektrik kesintisi olmasın ki bu hastaların da nefesleri kesilmesin. Çünkü nefes almak onların da hakkıdır. 'İnsan yaşamı kutsaldır ve dokunulmazdır.' HÜDA PAR olarak diyoruz ki yaşam hakkı engellenemez." ifadelerini kullandı.

Solunum hastaları da elektrik kesilince solunum cihazlarının çalışmadığını, nefeslerinin kesildiğini, bu sebeple köyde yaşayanların birkaç saatliğine de olsa elektriğe ulaşmak için şehre gittiklerini dile getirdiler. (İLKHA)

Bu haber 630 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu