Tarihî Siverek Sancağına sahip çıkma Çağrısı
Siverek'in manevi mirası sancak, yıpranma ve güvenlik zafiyeti nedeniyle Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Sancağın Ulu Camii'ne iadesi, onarım ve güvenli sergileme şartına bağlı. Siverek Kaymakamlığı'nın bu tarihi emaneti geri getirmek için adım atması bekleniyor.
Editör: Siverek Gençlik
29 Kasım 2025 - 14:13

Palalı, sancak yıprandığından dolayı konservasyon atölyesinde onarımının yapılmasın ve Siverek İlçe Müftülüğünce sergileneceği yerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektiğini ifade etti. Palalı, bu şartların sağlanması durumunda iade konusunda bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.
Siverek Terziler Odası Başkanı Mehmet Hanifi Ay ve Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Berat Dalaman da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettiklerini ve Palalı'nın bu şartları kendilerine de ilettiğini doğruladı.

Müftülükten sergileme yeri sorunu vurgusu
Siverek Müftüsü Muhammed Çiçek ise, sancağın kendisinden önce bakımsızlıktan çürüdüğü için koruma altına alındığını ifade etti. Çiçek, şu anki durumu özetlerken, "Ulu camide şu an önce sancağı muhafaza edecek ve sergileyecek bir muhafaza yeri bulunmuyor. Şu an Ulu Cami'de Sakal-ı Şerif kasa içerisinde saklanarak Kadir Gecesi günü camide sergileniyor. Sancağı sergileyebilecek bir imkânımız yok" diyerek sergileme alanı eksikliğini dile getirdi.

Kaymakamlığa Tarihi Sorumluluk Çağrısı
Siverek'in manevi mirası için bu durumda en büyük sorumluluğun Siverek Kaymakamlığına düştüğü belirtiliyor. Kaymakamlığın, öncelikle Vakıflar Bölge Müdürlüğünden sancağı teslim alarak onarımını yaptırması ve sancağı güvenli bir şekilde muhafaza edip sergileyebileceği bir mekanizma geliştirmesi gerekiyor.

Sancak'ın tarihi
Sancağın Sultan Abdülhamit Han tarafından verildiği tahmin ediliyor. Siverek, Osmanlı döneminde bağımsız bir sancak (mutasarrıflık) idi. Camide bulunan bir diğer kutsal emanet olan Sakal-ı Şerif ise, önemli şahsiyetlerden Zülfü Ağa'nın Sultan Abdülhamit Han'dan bir şartla (her konaklama yerinde kurban kesilmesi) talep etmesi üzerine Siverek'e getirilmiş ve her yıl Kadir Gecesi sabahı halkın ziyaretine açılmaktadır.
Kaynak:GAPGündemi







FACEBOOK YORUMLAR