Tatlıcılar satış yapamamaktan dert yanıyor

Şanlıurfa'daki tatlı üreticileri, Ramazan ayına has olarak yapılan halka ve tulumba tatlısının salgından dolayı eskisi kadar rağbet görmediğinden yakındı.

21 Nisan 2021 - 14:22

Ramazan ayına özel olarak üretilen halka ve tulumba tatlısı iftar sofralarını süslüyor.

Ramazan ayında Coronavirus'ün gölgesinde satış yapmaya çalışan tatlı üreticileri, salgının başlamasının ardından satışlarının yarıya düştüğünden dert yandı.

Salgınla birlikte tatlı malzemelerine zam geldiğini ifade eden tatlı üreticileri, tatlı fiyatlarına yapılan zamın ardından halkın tatlı fiyatlarını pahalı karşıladığını vurguladı.

Tulumba tatlısının yumurtalı ve yumuşak olmasından dolayı en çok rağbet gören tatlı olduğunu belirten tatlı üreticileri, satışlarının açılmasını ümit ediyor.

Tatlının üretim aşamasında püf noktasının kaliteli malzeme olduğunu vurgulayan tatlı üreticileri, iftar vaktinden sonra satış olmadığını dile getirdi.

Salgın sebebiyle işlerinin durgun olduğunu belirten tatlı üreticileri İLKHA'ya konuştu.

"Tatlı fiyatlarının yüksek olmasından dolayı tatlı alamayanlar oluyor"

Coronavirus salgınının başlamasının ardından satışlarının yarıya düştüğünü belirten Yakup İnceliş, "İşlerimiz, Coronavirus'ün başlamasıyla yarıya düştü. Geçen sene 12 liraya aldığımız malzemeyi bu sene 14 liraya alıyoruz. Hastalıktan dolayı her şey iki kat zamlandı. Tatlı fiyatlarının yüksek olmasından dolayı tatlı alamayanlar oluyor. Salgından önce satışlarımız iyiydi, çok şükür. Satış oluyor ama salgından önce daha çok satış yapıyorduk. Halk, tatlı fiyatlarına genelde pahalı diyor. Eve ekmek götürmek için fiyatları mecbur yüksek tutuyoruz." şeklinde konuştu.

"Halkın tercihi genelde tulumba tatlısı oluyor"

Tatlının çeşitlerinden ve üretim aşamalarından bahseden İnceliş, "Halka tatlısı sadedir ve içerisinde bir yumurta var. Bir kilo tulumba tatlısında ise 10 tane yumurta var.  Bu yüzden tulumba tatlısının fiyatı; halka tatlısına göre yüksektir. Tatlı yapmak için önce hamuru sıcak suyla yoğuruyoruz. 30-40 dakika hamuru dinlenmeye bırakıyoruz ve yağı ısıtıyoruz. Daha sonra hamuru tavaya döküyoruz. Tavayı yağa batırıp pişiriyoruz. Pişince de tatlıyı tezgâha koyuyoruz. Halkın tercihi genelde tulumba tatlısı oluyor. Tulumba tatlısının tercih edilme sebebi; yumuşak ve yumurtalı olmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Halk özel yaptığımız susamlı tatlıya daha çok rağbet ediyor"

Coronavirus salgınından dolayı bu sene tatlıya talebin az olduğunu ifade eden Müslüm Şikak,"Tatlıcılık, babadan kalma bir meslektir. Tatlıcılığı tahminen 20-25 senedir yapıyorum. Bu sene salgından dolayı tatlıya talep olmuyor. Halkın alım gücü zayıflamış. Hamd olsun, satışlarımız iyidir. Fiyatlar güncel fiyatlardır. Tulumba tatlısını 14 liraya, susamlı halka tatlısını da 12 liraya satıyoruz. Halk özel yaptığımız susamlı tatlıya daha çok rağbet ediyor; çünkü susamlı tatlı çıtır çıtır oluyor." dedi.

"Tatlıları genelde Ramazan ayında üretiyoruz"

Tatlının üretim aşamasının zor olduğunu vurgulayan Şikak, "Kaliteli yağ ve doğal şekerle tatlı yapıyoruz. Tatlı üretim aşaması zordur. Tatlıya başlanmadan önce kaliteli yağ, un ve doğal şeker kullanılmalı. Doğal şeker tatlının püf noktasıdır. Tatlıları genelde Ramazan ayında üretiyoruz. Bu sene Ramazan'da salgından dolayı iftar vakti hayat bitiyor. Salgından dolayı işlerimiz durgundur. İnşallah Coronavirus denilen bu illet, halkın yakasından düşer. Rabbim bizi virüsten korusun." diye konuştu. (İLKHA)

 
Bu haber 2034 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...