Tip 1 diyabet hastalarından Star TV'ye tepki

Star TV'de yayımlanan aile sosyal yapısına uygun olmadığı anlaşılan dizide Tip 1 diyabet hastasına "çürük" denilmesi tepkilere neden oldu.

Tip 1 diyabet hastalarından Star TV'ye tepki
08 Ekim 2022 - 21:42
Cuma günleri Star TV'de yayımlanan başrollerinde Afra Saraçoğlu, Mert Ramazan Demir ve Çetin Tekindor'un yer aldığı "Yalı Çapkını" isimli aile yapısına uygun olmadığı anlaşılan dizide, Tip 1 diyabet hastalarını üzen ve yanlış yönlendiren bir sahne yaşandı.

Senaryo icabı şekeri düştüğü için bayılan Tip 1 diyabetli hastaya yanlış müdahalede bulunularak hastaya ‘Çürük’ denildi.

Dizide Tip 1 diyabetli hastaya "Çürük" denilmesi Tip 1 diyabetli hastaların ve yakınlarının tepkilerine neden olurken dizinin sahnesinde şuuru kapalı hastanın ağzına kesme şeker konulması da dizinin çekimlerinde herhangi bir uzman doktordan destek alınmadığını ve Tip 1 diyabetle ilgili herhangi bir doğru bilgiye sahip olunmadığını gözler önüne serdi.

“Tip 1 diyabet bir gereksinimleri olan bir hastalıktır”

Konuyla ilgili GAPGündemine açıklama yapan Anadolu Tip 1 Diyabet Derneği Başkanı Seyda Parlakalın Yıldız, "Tip 1 diyabet hastalığı, maalesef ülkemizde yeteri kadar bilinmiyor ve genellikle Tip 2 diyabet ile karıştırılıyor. Tip 1 diyabetü, kan şekeri takibi sürekli olması gereken, kan şekeri takibine bağlı olarak insülin ya apılan ve mutlak insülin yokluğu olan bir hastalıktır. Anadolu Tip 1 Diyabetli Derneği olarak sosyal medyanın her platformunda ve kendi kurduğumuz whatsapp ve telegram gruplarında Tip 1 diyabet camiasının tümüne hitap ediyoruz. Sağlıklı Tip 1 diyabetin gereksinimleri olan sensörlü pompaların her hasta için Anayasa'nın 'Sağlıkta eşitlik' ilkesince gereksinim olduğunu yetkililere anlatmaya çalışıyoruz. Tip 1 diyabet, gereksinimleri olan bir hastalıktır. Hastanın tüm hayatı kan şekeri takibi üzerine kurulur. Kan şekeri denetimi olmazsa çeşitli komplikasyonlara neden olur.  Bunun ışığında Tip 1 diyabetle ilgili farkı
ndalık oluşturmak için özellikle sosyal medyada çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

“Tip 1 diyabetli hasta için kullanılan ‘Çürük’ ifadesi ile bütün Tip 1 diyabet hastaları çok üzüldü”




Söz konusu diziye değinen Yıldız,Dizide Tip 1 diyabete ait sahnelerin geçmesine çok sevindik. Tip 1 diyabet camiasında bu dizinin ismi yayıldı. Herkes diziyi izlemeye başladı. Tam sevinirken en olumsuz sahne ile karşımıza çıktılar. Birincisi dizi çekimleri sırasında uzman bir doktordan destek alınmamıştır. Dizi, hastalıkla ilgili hatalar ve yanlışlarla doludur. Şuuru kapalı ve baygın olan bir hastaya asla katı şeker veremezsiniz. Soluk borusuna kaçma riski vardır. Bu şekilde hastaya davranarak ölümüne sebep olabilirsiniz. Bu temel konuda bile dizide yanlışlık yapıldı. Ayrıca Tip 1 diyabetli hasta için kullanılan ‘Çürük’ ifadesi ile bütün Tip 1 diyabet hastaları çok üzüldü. Bu konu ile ilgili Tip 1 diyabetli hasta ve yakınlarından yüzlerce haklı tepki mesajı aldık. Özellikle gençlerimizden çok yoğun tepki var. Dün gece bir annemiz gece saat 02.00’de beni aradı. Kızının diziyi izlediğinden beri çok ağladığını, ‘İlerde bana da mı çürük denilecek? Benimde mi hayatım böyle olacak?’ diyerek kızının tepkisini dile getirdi. Buna benzer birçok telefon aldık.” Şeklinde konuştu.

Yıldız açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Dünden beri Star TV’ye ulaşmaya çalışıyoruz, sosyal medyanın tüm alanlarından kendilerine mesaj attık, şimdiye kadar bizlere hiçbir şekilde geri dönüş yapmadılar.” ifadelerini kullandı.

www.siverekgenclik.com



 
Bu haber 2126 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü