Yazar Cuma Özusan ile Siverek üzerine

Siverek Gençlik Sitesi tarafından hazırlanan "Siverek Üzerine Söyleşiler" programının bugünkü konuğu Siverekli Yazar Cuma Özusan oldu.

Yazar Cuma Özusan ile Siverek üzerine
22 Ocak 2023 - 16:06
Siverek Gençlik Sitesi tarafından hazırlanan "Siverek Üzerine Söyleşiler"  programının bugünkü konuğu Siverekli Yazar Cuma Özusan oldu.

1- Cuma Özusan kimdir? Kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Cuma özusan, 1946 Siverek doğumlu emekli bir sağlık memurudur. 41 yıldan beri Bursa’da yaşıyor.

2- Günlük hayatınız nasıl geçiyor? Okumak hayatınızın neresinde?

Sosyal bir hayatım yoktur. Birkaç yıldan beri kimse ile fazla ilişkim yok. Vaktimi okumak ve yazmakla ve yorulduktan sonra akşama doğru dışarıda tek başıma dolaşmakla geçiriyorum.

3- Yazdığınız kitap ve yazılarla ilgili söyleyecekleriniz neler?



Beş kitap çıkardım. Hala kitaplaşmayı bekleyen pek çok dosyam var. Esasen yazmak bitmeyen bir serüvendir. Yazdıklarımın hiçbirini tam ve mükemmel görmediğimden hep daha iyilerini yazmaya çalışıyorum. Ve tek üzüntüm bunları kitaplaştıramadan dünyadan ayrılmaktır.

4- Siverek sizin için ne anlam ifade ediyor?

Siverek doğup büyüdüğüm yer. Elbette benim için çok değerli. Onu unutmak mümkün mü?

5- Siverek'e en son ne zaman geldiniz? Siverek'te neler değişmişti?

Çeşitli imkânsızlıklardan dolayı Siverek’e gelmeyeli çok oluyor. En son galiba 2003’tü. Şimdi ise artık sağlık sorunlarım gezmeye izin vermiyor.

6- Siverek dışarıda nasıl tanınıyor?

Valla bu konuda hiçbir bilgim yok.

7- Siverek ile ilgili haberleri nereden alıyorsunuz?

Sizin sitenizi ara sıra ziyaret ediyorum.



8- Zazaca ile ilgili çalışmalarınız var mı?

Yok, çünkü bu çok ciddi bir iştir. Zazacayı yazmak ve geliştirmek artık gençlerin işi olmalı. Zazacanın bir yazma geçmişi yok. Zazacayı geliştirmek için sahaya inmeli. Bunu da gençler yapacak. Zazaca konuşulan köylere gidecek ve Zazacanız söz dağarcığını yazıya geçirecek. Bu daha sonra Zazaca üzerinde çalışanlara malzeme olacak. Bu yapılmadan ciddi bir dil çalışması olmaz. Daha büyük bir sorun var. Edebiyatı olmayan bir dil standartlaşamadığı için lehçeler durumunda kalır. Şimdilik herkes kendi yöresinin ağzını yazıya geçirmeli. Eğer bir Zazaca dil akademisi kurulursa bunları standart hale getirir. Ben Zazaca Siyerê Nebi kitabını Siverek ağzına ait bir belge bırakmak için yazdım ve çok da ilgi gördü, hiç tahmin etmiyordum. Akademisyenlerce üzerinde çalışıldı.

9- Siverek il olmalı mı? Neden il olmalı?

Elbette olmalı. Bu bir hakkın teslimidir. Aksaray da bizim gibi il iken ilçe yapılmıştı, ona hakkını verdiler. Aksaray’ın birçok köylerini ilçe yapmışlar. (siyasetçi Mehmet Altınsoy’un ilçe yaptığı köyünü bir vesile ile gördüm (Güzelyurt).

10- Siverek halkına mesajınız nedir?

Sivereklilere bütün samimiyetimle her bakımdan gelişme ve kalkınma ve huzurlu bir hayat diliyorum. Herkese selam, sevgi saygılar.

www.siverekgenclik.com

Bu haber 1258 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor