Baydilli: İl olmak Siverek'in müktesep hakkıdır

Araştırmacı Yazar Hasan Baydilli, Siverek'in il yapılmasının kazanılmış bir hak olduğunu belirterek, Siverek'in il yapılması gerektiğini ifade etti.

Baydilli: İl olmak Siverek'in müktesep hakkıdır
29 Ekim 2022 - 11:32

 

Siverek'in birçok medeniyetin yanı sıra birçok kavim ve dini inançların birlikte yaşadığı stratejik bir kent olduğuna değinen Araştırmacı Yazar Hasan Baydilli: "Tarih kitaplarını açtığımız zaman Siverek'in tarihsel, sosyo-kültürel, coğrafik anlamda ve nüfus bakımından kadim bir şehir olduğunu göreceğiz.

Geçmişte birçok medeniyete başkentlik, mutasarrıflık, sancaklık, vilayetlik yapan, sonra da kazaya döndürülen Siverek'in çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. 1923 yılında Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte kurtuluş savaşına destek veren Siverek, taltif edilerek il yapıldı.

"Siverek'in il hakkının elinden alınması kabul edilemez"

3 yıl vilayet olarak kaldıktan sonra, 1926 yılında tekrar ilçeye çevrildi. Bunun birçok sebebi olabilir. Buradaki yerleşik insanlardan kaynaklanan yada siyasi anlamda meydana gelen bazı sıkıntılardan dolayı Siverek'in ilçeye çevrildiği söyleniyor. Ne olursa olsun Siverek’in il olması, müktesep bir hakkıdır.

Siverek; birçok medeniyetin yanı sıra birçok kavim ve dini inançların birlikte yaşadığı stratejik bir bölgedir. Osmanlı dönemine kadar Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman üçgeninde stratejik öneme sahip bir yerdir. Siverek: Mezopotamya'nın da en kadim şehridir. Geçmişi milattan önce 5 bin yılına dayanan ve birçok medeniyeti barındıran ilçemizin, il olma hakkının elinden alınması kabul edilemez. Bir an önce tekrar bu müktesep hakkın geri verilmesinden yanayım.

GapGündemi

 



Bu haber 647 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu