"Kazancımız emeğimizin karşılığı değil"

Şanlıurfa'nın kavurucu sıcağında domates kurutma işini yapanlar, kazançlarının emeklerinin karşılığı olmadığını belirterek, ürünlerini satabilecekleri fabrika kurulmasını istiyorlar.

"Kazancımız emeğimizin karşılığı değil"
02 Ağustos 2017 - 10:34

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde alternatif ürün elde etme çalışmaları meyvelerini vermeye başlarken, pazar sorunu çiftçileri mağdur ediyor. İlçeye 7 kilometre uzaklıkta bulunan Carci Mahallesi'nde daha önce tek ürünle yetinen çiftçiler, bölgede sulu tarımın gelişmesiyle birlikte alternatif ürün yetiştirmeye başladılar.

Geçtiğimiz yıllarda sadece mercimek, arpa, nohut, buğday gibi tahılları yetiştiren çiftçiler, farklı ürünlere yönelerek, tarlalarında yetiştirdikleri domatesleri kurutup Ege Bölgesi'ndeki fabrikalara satıyorlar.

Yılın en sıcak ayı olan temmuzda tarlada yetiştirdikleri domatesleri toplayarak, tarlaların hemen yanı başında kurdukları sergilere getiren çiftçiler, domatesleri ikiye bölerek, tuzladıktan sonra kurutmaya bırakıyorlar. Daha sonra kurutulan domatesler İzmir'e satılmaya götürülüyor.

Konu hakkında bilgi veren çiftçilerden Mehmet İren, "5-6 senedir domates işi ile uğraşıyorum. Yılda 300 ton domates üretiyoruz. Kuruttuğumuz zaman 25-30 ton domates çıkıyor. Biz burada kuruttuğumuz domatesleri Siverek'te satamadığımız için mecburen İzmir'e götürüyoruz. İzmir'de tanıdık olmadığından dolayı fabrikalara ucuza satıyoruz. Biz daha sonra hesap yapıyoruz, bakıyoruz ki işçilerin masraflarını zor çıkarıyoruz." dedi.

"Buralarda fabrikalar olsaydı ürünlerimizi ucuza satmak zorunda kalmazdık"

Mağduriyetlerin ancak ilçede kurulacak fabrikalarla biteceğini dile getiren İren, "İlçemizde bir fabrika olsaydı mallarımızı dışarı götürüp ucuza satmazdık. Fabrika olsaydı buradaki insanlara da bir faydası olurdu. Yetkililere sesleniyoruz, sesimiz onlara gitmiyor. 12 milletvekilimiz var, onlar da çiftçi oğludur, herkes de halimizi biliyor. Biz burada perişanız. Sabah 05.00'ten saat 21.00'e kadar çalışıyoruz. Buralarda fabrikalar olsaydı ürünlerimizi ucuza satmak zorunda kalmazdık." ifadelerini kullandı.

"Kazancımız emeğimizin karşılığı değil"

Tarım işçisi Zeynep İren ise emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek, "Saat 05.00'te evden çıkıyoruz, akşam 18.00'e kadar çalışıyoruz. Domates toplama ve kesimi yapıyoruz. 3-4 gün boyunca domatesler güneşin altında kalıyor, daha sonra toplanıyor. Günde 40 TL kazanıyoruz, kazancımız emeğimizin karşılığı değildir." şeklinde konuştu.

www.siverekgenclik.com

FOTO GALERi

MOBİL İÇİN VİDEO


Bu haber 7918 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek