Özaslan: Mısır üreticileri zararda!

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, devlet tarafından bu yıl belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm için hükümete bir çağrıda bulundu.

Özaslan: Mısır üreticileri zararda!
01 Eylül 2023 - 17:39

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Urfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise devlet tarafından bu yıl belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı.

Bu sene belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçileri tarla başında ziyaret eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan “HÜDA PAR olarak bu hafta hükümet tarafından belirlenen mısır fiyatından dolayı mağduriyet yaşayan çiftçi kardeşlerimizin sorunlarını gündeme taşıyacağız ve hükümete bir çağrıda bulunacağız” dedi.

Mısırın geçen yıl ile bu yılki fiyatı aynı

Mağdur olan çiftçilerden birisi "Çiftçiyiz, mısır ekiyoruz. Gübre 3 katına çıktı, mazot 4 katına çıktı, kiralar da öyle...    Mısırın geçen yıl ile bu yılki fiyatı aynıdır" dedi.

Mağdur olan çiftçilerden bir diğeri "Gece-gündüz tarladayız. Mısırın kilosuna devlet 6 TL koymuş. Ama fabrikacılar nem, şu-bu diyerek, bunu 3,5 - 4 TL'ye getirecekler. Mazotudur, gübresidir, ilacıdır… Bunları sayarsak bize ne kalıyor" dedi.

Bazı çiftçiler traktör ve kamyonlarını satmak zorunda kaldılar

Mağdur olan bir başka çiftçi "Biçerciye, gübreciye ve ilaççıya bu masraflarını karşılayamadığından dolayı bazı çiftçilerimiz traktör ve kamyonlarını satmak zorunda kaldılar" dedi.

Böyle giderse başka illere mevsimlik tarım işçisi olarak gideceğiz

Mağdur olan bir başka çiftçi ise "Mısırı görüyorsunuz. Bu hale getirene kadar ne çileler çektik. Bize verdiğiniz fiyat 6 TL. Mazot şu an 40 TL'ye dayandı. Hadi bu işin içinden çık. Böyle giderse çoluğumuzu çocuğumuzu alıp başka illere mevsimlik tarım işçisi olarak gideceğiz" diyerek, ne zahmetler ile çiftçilik yaptıklarını ve buna rağmen yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi.

Çiftçiler yalnız bırakılıyor

Özaslan "Gördüğünüz gibi bütün zor şartlara rağmen çiftçi gece-gündüz çalışıyor, üretim yapıyor. Türkiye'deki tarımsal üretimin bel kemiği olan çiftçiler. Ama bugün çiftçi yalnız kalmış" dedi.

En kolay gözden çıkarılan kesim çiftçilerdir

Özaslan "Hükümet, çiftçiyi yalnız bırakıyor. Tarım Bakanlığı çiftçiyi unutmuş. Ne yazık ki bu ülkede en kolay gözden çıkarılan kesim maalesef çiftçiler oluyor. Tüm girdi maliyetleri en az iki katına çıkmasına rağmen çiftçi yine de üretim yapıyor. Kâr etmeyi bir kenara bırakalım, çiftçi bu sene zarar ediyor. Geçen yıl 5,7 TL fiyat verdiniz. Bu sene %5 artış yapmışsınız. Geçen yıldan bu güne kadar hangi girdi maliyetinin fiyatı %5 artmış?" dedi.



Çiftçi bu ülke Ukrayna'ya Rusya'ya mahkûm olmasın diye üretim yapıyor

Özaslan "Çiftçi bu ülke Ukrayna'ya, Rusya'ya mahkûm olmasın diye üretim yapıyor. Çiftçi, hepimiz evimizde ekmeğe, domatese, patlıcana, bibere çok rahat ulaşabilelim diye gece-gündüz demeden üretim yapıyor. Ne demek ya %5 artış" dedi.


Çiftçi çökerse memleket çöker

Özaslan son olarak “Çiftçi için yapılması gerekeni söylüyoruz, hükümete sesleniyoruz; Bütün girdi maliyetleri en az iki katına çıkmış. Onlara karşın, siz de geçen yıl belirlemiş olduğunuz mısır fiyatını sadece %50 arttırın. Çiftçi yine bunu kabul edecek ve üretim yapmaya devam edecek. Aksi takdirde çiftçi zarar ederse üretimi bırakacak. Çiftçi çökerse memleket çöker” diyerek, çiftçiye destek verilmesi ve bir hazine gibi korunması gerektiğinin altını çizerek çözüm için hükümete seslendi.


Bu haber 452 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti