SİVEREK’İN İSMİ “GIRÉ SOR” OLSUN

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siverek’in isminin "Gıré Sor" (Kızıl Tepe) olarak değiştirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

SİVEREK’İN İSMİ “GIRÉ SOR” OLSUN
25 Kasım 2013 - 20:40

Demokratikleşme paketi ile yerleşim yerlerine eski isimlerine dönüş kapısı açılınca, özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan TBMM'ye isim iadesi için teklif yağıyor.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siverek’in isminin "Gıré Sor" (Kızıl Tepe) olarak değiştirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Binici tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifinde gerekçe olarak, yer adlarının siyasi kaygılarla değiştirilmesinin Abdülaziz ve II. Abdülhamit döneminde başladığı vurgulanarak, Aziziye ve Hamidiye alaylarının kalıcılığını sağlamak muradı ile yeni doğan sultan çocuklarının adlarının yaşatılması isteği yerleşim yerleri adlarının değişiminin de başlangıcı olduğu savunuldu.

Ayrıca kanun teklifinde Şanlıurfa ilinin isminin “Rîha”, Birecik’in “Bérecûk” Hilvan’ın “Cûrné Reş”, Bozova’nın “Heweng”, Harran’ın, “Herran”, Akçakale’nin “Kaniya Ğezalan”, Suruç’un “Pirsus”, Ceylanpınar’ın “Seré Kani”, Viranşehir’in “Tıl Muzin”, Halfeti’nin “Xalfeti” olarak değiştirilmesi öngörülüyor.

Siverek’in tarihte Kinaba, Surk, Sevavorah, Sevavarak, Sevaverek, Sebaberek, Sibabarka, Sıklıs, Süveyda, Serrek Ve Senn isimleri ile anıldığına dikkat çeken Siverekli tarihçiler, Siverek isminin zaten isminin Zazaca olduğunu, Siverek isminin tarihte "Gıré Sor" olarak geçme ihtimalinin çok zayıf olduğunu belirttiler.


Siverek köylerinin eski isimleri ve Kürtçe Siverek haritası konusunda çalışmaları ile bilinen Avukat Mehmet Güzeler ise Siverek isminin Gırè Sor olmadığını belirterek, "Hiç bir tarihi kaynakta Siverek'in isminin Gırê Sor olduğuna ilişkin bir bilgi yoktur. Gırèsor Siverek'in bir köyünün adıdır. 1598 yılında Bitlis Emiri Şerefxanê Bitlisinin yazdığı ve ilk Kürt tarih kitabı olarak değerlendirilen Şerefname adlı kitapta Siverek'in isminin topraklarının kırmızı olmasından esinlenilerek Sorek olarak geçmektedir, bu zamanla Surek olarak telafuz edilip günümüze kadar gelmiştir. Türkçeleştirme operasyonuda yapılırken Surek, Siverek olmuştur. İsimleri değiştirilen yerleşim yerlerinin iadesine hükümet yeşil ışık yakmışken her yere ille de bir Kürtçe isim bulma kompleksten başka bir şey değildir. Bu topraklarda Ermeni, Asuri, Suryani, Arap, Keldani, Kürt, Türk onlarca kavim yaşamış ve büyük bir kültürel miras bırakmışlardır. Bunu böyle kabul etmek zorundayız, yoksa Ermenice Yerzingayı Erzincan, Sebastiya yı Sivas yapan zihniyetten bir farkımız kalmaz. Amed diye ismi ile övündöğümüz Diyarbakır'ın Amed ismi Süryanicedir fakat Kürtçeye daha yakın olan ve halk arasında daha çok kullanılan Diyarbekir'i kullanmak ve istemek niye bize zor gelir anlamış değilim"

www.siverekgenclik.com


Bu haber 3842 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü