Siverek'te Bitkilerde Gizem Adlı Konferans Düzenlendi.

Siverek İlim ve Kültür Derneği tarafından "Değerlerimi öğreniyorum ve değerlerimi yaşıyorum" projesi kapsamında " Bitkilerdeki Gizem " adlı konferans düzenlendi.

Siverek'te Bitkilerde Gizem Adlı Konferans Düzenlendi.
22 Mart 2016 - 14:38

Siverek İlim ve Kültür Derneği tarafından "Değerlerimi öğreniyorum ve değerlerimi yaşıyorum" projesi kapsamında " Bitkilerdeki Gizem " adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Harran üniversitesi Biyoloji bölüm başkanı sayın Prof.Dr. Hasan Akan katıldı.

21 Mart Ağaç Bayramı nedeniyle günün anlam ve önemine uygun bir konuşma yapan Prof. Akan, “Bitkilerdeki gizemi” konulu konferansını daha çok “tefekkür saati” olarak tanımladı. Çiçeklerin renkleri, kokuları ve süsleri birer ihsani ilahi ve hediye-i rahmanidir” dedi.

Gönül Dünyamız yeşilliklerle güzelleşiyor

Pas tutmuş yüreklerin baharda uyanması, ilahi aşkı bulması lazım. İlahi aşkı arayanlar için muhteşem güzellikler var. İlahi sanatları temaşa etmemiz gerekiyor. Oysaki gönül dünyamız yeşilliklerle güzelleşiyor. Bazen gördüğümüz bir güzel manzara bir hafta gönül dünyamızı etkiliyor. Her göz kapaklarımızın açılışı, gönül dünyamıza gönderilen bir fotoğraf ustası demektir.

Çiçeklere derin sevgi var fıtratımızda

Her insan adeta penceresinden yakaladıklarıyla bir fotoğraf sanatçısıdır. Çiçeklerin renklerine, kokularına, süslerine kendimizi vermek lazım. Kainatın ahengine kulak vermek gerekir. İnsanın fıtratında çiçekleri sevmek var. Çiçeklere derin sevgi var fıtratımızda.. Nadide, görkemli ve göz kamaştıran bu güzellikler karşısında insanoğlu aciz kalıyor.

İnsanla-Çiçekler arasında bir kodlama var

İnsanın güzelliğe yatkın bir tarafı var. İnsanla-Çiçekler arasında bir kodlama var adeta. Çiçeklerin göze dokunan, buruna dokunan, kulağa dokunan birer manaları var. Bu güzellikler, adeta duygularımızın rızkıdır.

Çiçeklerin yansıttığı manalar var

Tasavvufi ve manevi anlamda çiçeklerin yansıttığı manalar var. İnsan ile tabiat arasında ahenkli bir uyum var. Karşılıklı bir etkileşim var. Sonbaharda sararmış bir yaprağın dalından düşüşünü görmek bile bir tefekkürdür. Kulağımıza taşınanlar, gözümüze ilişenler, gönlümüze düşenler hepsi birer düşünme ve tefekkür malzemesi olarak algılanmalı. Bu nimetleri ve ilahi sanatları düşünmek gerekiyor. İnsanı eşrefi mahlukat yapan da bu durumdur. Kimsenin, hiçbir canlının okuyamadığı bu manzaraları ve kainat kitabını bir tek insanlar okuyabiliyor. Yeryüzündeki varlıkların yerini ve önemini anlamamız gerekiyor.

Çiçeğin maddi varlığı ötesinde “taşıdığı anlamı sevmek” de lazım. Bitkilerin insanlarla kol kola oluşunu iyi okumak gerekiyor. Deruni araştırmalar ya da varlıkların dilini çözmeye çalışmak, hikmetlerini ve anlamlarını anlamak inancımızda çok paha biçilmez sevaplarla değerlendiriliyor. “Bir saat tefekkür bir sene nafile ibadetten hayırlıdır” deniliyor.

Bitkiler birer ilham kaynağı

Bitkiler birer ilham kaynağıdır. Bunlardan etkilenen ince ruhlu insanlar, duygularını şiirlere, edebiyata ve sanata dökmüşlerdir. Bitkilerin tarihimizde, kültürümüzde, efsanelerimizde çok önemli yerleri vardır. Her bir bitkinin bir anlam değeri vardır. İnsanın ruhuna güzellikler ve estetikler katmıştır.

Pozitivist bakış bitkilerdeki ilahi sanatı okuyamıyor

Pozitivist bir bakış, kuru bir botanik bilgisi sunmaktadır oysa ki duygular donmamışsa, taş kesilmemişse, bitkilerdeki ilahi sanatı duymalıyız.. Kur’ani kerim “tabiat ana” fikrini çürütüyor ve her bir bitkinin “bismillah diyerek” tevhidin birer delili olduklarını gösteriyor. Bir yaprak bile O'nun izni olmadan dalından kopmaz.

Her şey Allah’ı hatırlatıyor

Dünyamıza güzellik katan çiçekler, hayata huzur katan orman, soframızı süsleyen meyve ve sebzeler düşünce dünyamızda da anlamlandırılmalıdır. Şimdi dinlediğim tüm bitkilerde bana her şey Allah’ı hatırlatıyor. Sanat-ı İlahi karşısında beşere düşen bir acz-i insani durumu vardır.

Kur’an varlıklara bakış ve baktırma tarzını kazandırıyor. Bakmak ile görmek arasındaki farkı öğretiyor.

Yeşilliklerle iç içe yaşamış ve kırlarda gezip, yeryüzünde yazılan, bahar sayfasında teşhir edilen rahmet ve hikmetin mu’cizeli eserlerini, ağaçlar ve bitkilerdeki İlâhî sanatın harikalarını, sîmalarında parıldayan tevhîd sikkelerini okumamız gerektiğini vurguladı.

Kainattaki sanat harikalarını tarif eden rehber: Hz.Muhammed

Prof. Akan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kainat sarayında bulunan bütün antika san'atları, hârikaları ve mucizeleri tarif eden Hz. Muhammed olmuştur. Kainattaki sanat harikalarını tarif eden rehber: Hz.Muhammed (s.a.v)’dir.

İlim ve Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi Mehmet Güllü Orman, İnsana verilecek eğitimde onun bütün arzuları dikkate alınmalıdır. Değerlerimizi öğrenmek ve değerlerimiz yaşamak adına :Öğretmen, öğrenci ve velilerin katıldığı konferansların devam edeceği söyledi..

www.siverekgenclik.com




Bu haber 2652 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu