SİVEREK'TE KERGE ZAMANI

Siverek ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Karpuzcu (Misêb) mahallesinde kerge zamanı başladı.

SİVEREK'TE KERGE ZAMANI
05 Ekim 2015 - 06:29

Siverek ilçesine 5 km. uzaklıktaki Karpuzcu (Misêb) mahallesinde kerge geleneği devam ediyor. Karpuzcu mahallesinde yaşayan Bilgiseven ailesi her yıl yaptıkları bağ bozumu sezonunda topladıkları şire üzümünü çeşitli işlemlerden geçirerek bulamaç ve pekmez için hazırlıyor. Bağlarda dallarından toplanan şire üzümünün ezik ve kurusu özenle ayıklandıktan sonra, basmak için geniş delikli üzüm leğenlerine doldurulur.

Toplanan üzümler daha önce taş yada tahtadan suyu çıkarılırken,son dönemlerde demirden yapılan büyük ‘yalak’lar halk arasında adına ‘ Kurn ‘ denilen yerlere, üzümler basılıp üzümün suyu çıkarılır.

Kazanlara doldurulan şire üzümü suyu ateşte 3 ile 5 saat arası kaynatılır. Büyük kazanlara bırakılan şire suyu bulamaç kaynadıkça kazandan sulu ve köpüklü olan alınır,hazır olan bulamaç kaplara konularak halk arasında adına “sıtıl”lara doldurulur ve bezlerin üstüne sürülür.

Üstüne bulamaç sürülen bezler kurutulmaya bırakılır. 1 gün güneşte bekletilen bezler daha sonra toplatılır. Çeşitli işlemlerden geçirilen şıra, pekmez ve kuru yemiş yapımında kullanılır.

Her yıl yaptıkları baz bozumu geleneğini sürdüren İbrahim Bilgiseven yaptığı açıklamada şunları kaydetti;” kerge için gelip üzüm topluyoruz bağlarda,sabah gelip üzüm topluyoruz, akşama basıyoruz,gece dinlenmeye alıyoruz,saat 1-2 arasında gelip kaynatıyoruz,süzüyoruz,temizliğini yapıyoruz.Bulamacımızı yapıp altın ateşimizi veriyoruz ve bulamaç meydana geliyor.Bu işlemler yaklaşık 5 saat sürüyor.Bulamacı kendimiz için yapıyoruz.Satmıyoruz.Bağlarımız az olduğu için satmıyoruz,yoksa satardık.

Zekiye Bilgiseven ise Gelinleri kızları aldık bağa geldik üzümü topladık getirip bastık şiresini çıkardık.Kazanları doldurduk ateşe verdik sabah saat 1.00’de biz kalktık bir kazan pastık bir kazanda pekmez yaptık bulamacı bezlere sürüyoruz. Yaptığımız bulamaçtan komşulara,akrabalara ve gelip isteyenlere de veriyoruz.

Siverek şire üzümü, Üzüm mevsiminin sonlarına doğru yetişen Siverek’e özgü ,çok tatlı, küçük habbeli, enerji deposu olan, ne kadar yenilirse yensin insanı rahatsız etmeyen ve en önemlisi karaciger dostu bir meyvedir.Son zamanlarda bağların yok olması ve bağlara gerekli bakımın gösterilmemesinden dolayı üretimi son derece azalmıştır.Bu gidişle azalmakla kalmayıp bitme noktasına gelecektir.Geçmiş yıllardan şire üzümüne olan ilginin artırılması için “Şire üzümü şenlikleri” düzenlenmektedir.

www.siverekgenclik.com

FOTO GALERİ


Bu haber 3043 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması