Siverek'te Muharrem ayı ve aşure programı düzenlendi

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından "Muharrem Ayı ve Aşure" temalı program düzenlendi.

Siverek'te Muharrem ayı ve aşure programı düzenlendi
21 Eylül 2018 - 07:59




Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İKRA-DER) tarafından, aşure günü münasebetiyle "Muharrem Ayı ve Aşure" isimli program düzenlendi.

Şanlıurfa Karayolu üzerinde bulunan Siverek Kültür Merkezinde düzenlenen ve sunuculuğunu M. Emin Baylan'ın yaptığı program, Hafız M. Şükrü Temur tarafından okunan Kur'an-ı Kerim ile başladı.

Selamlama konuşmasını yapan Dernek Başkan Yardımcısı Hüseyin Şeker, Aşure gününün önemine değindi. Muharrem ayının İslam ümmeti için önemli bir yeri olduğunu kaydeden Şeker, "Geçmişte Aşure gününde birçok güzel önemli vakalar meydana gelmesine rağmen maalesef Aşure gününe damgasına vuran başka bir olay da vardır ki bu da Kerbela faciasıdır. Kerbela olayı İslam tarihini bağrına bir hançer gibi saplandığı için tarih boyunca daha çok ön plana çıkmıştır." dedi.

Selamlama konuşmasının ardından Özlem Ajans sanatçıları tarafından Hazreti Hüseyin üzerine bestelenen ezgiler okundu.

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Nezir Tunç, Kerbela faciasının aşure gününü mateme dönüştürdüğünü belirterek, "Aşure denildiğinde doğrusu birçok peygamberin tarihi boyunca hep güzel günler olmuştur. Hep muvahhitler sevinçli olmuştur. Çünkü o günlerde birçok peygamber sıkıntılardan kurtulmuş, sahili selamete çıkmıştır. Hazreti Âdem aşure gününde tövbesi kabul olmuş ve mutlu olmuştur. Hazreti Nuh (Aleyhisselam) aşure gününde tufandan sonra kendisini taşıyan gemi Cudi Dağı'na inmiş ve muvahhitler sevinmiştir. Hazreti İbrahim (Aleyhisselam) aşure gününde Nemrud'un ateşinden kurtulmuştur. Aşure gününde Hazreti Yakup (Aleyhisselam) Yusuf'una kavuşmuştur. Aşure gününde Firavun denizde boğulmuş ve Hazret Musa (Aleyhisselam) muvahhit ehli olan muvahhitler kurtulmuştur. Kaderin bir cilvesi olsa gerek ümmeti Muhammed'in (Aleyhisselatu Vesselam) tarihi ile ilgili aşure günü bir matem gününe dönüşmüştür. Çünkü bugünde efendimizin (Aleyhisselatu Vesselam) torunu, cennet gençlerinin efendisi Hazreti Hüseyin Kerbela'da şehid olmuştur." dedi.

Kerbela faciasından dolayı Müslümanların aşure gününde sevinemeyip matem tuttuğunu belirten Tunç, "Elbette tevhid önderleri olan peygamberler bugünde mutlu günleri olduğu için biz de mutlu oluyoruz. Hani toplumuz arasında bir gelenek olarak kimi çorba dağıtır, kimi aşure dağıtır, kimi farklı farklı şeyler dağıtır, kimileri de mevlit okutur. Çünkü muvahhitler için bugün sevinç ve mutluluk günüdür. Ancak Seyidüs Şüheda Hazreti Hüseyin efendimizin bugünde şehadetinden dolayı bu mutlu güne gölge düşmüş ve biz mutluluk içerisinde aynı zamanda matem yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Programda Hazreti Hüseyin üzerine yazılmış bir şiiri okuyan bedensel engelli Hasan Adsoy salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Program Özlem ajans sanatçılarının seslendirdiği ezgilerin ardından sona erdi.

www.siverekgenclik.com

FOTO GALERİ

MOBİL İÇİN VİDEO


Bu haber 2020 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı