URFALI ALİMLER, "YILBAŞININ DİNİMİZDE YERİ YOK"

Yılbaşı kutlamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa'daki alimler, yılbaşı kutlamalarının İslam'da yeri olmadığına vurgu yaptılar.

URFALI ALİMLER, "YILBAŞININ DİNİMİZDE YERİ YOK"
27 Aralık 2013 - 19:50

ŞANLIURFA- Miladi yeni yıla günler kala birçok işyerinde yılbaşı hazırlıkları yapılıyor. İşyerlerinde yılbaşına yönelik kampanyalar düzenlenirken bir taraftan da her köşe başında milli piyango biletleri satılıyor. Müslümanlara ait olmayan bir günün yine Müslümanlar tarafından kutlanmasını değerlendiren alimler uyarılarda bulunuyor.


Miladi yılbaşı ve bugünde yapılan kutlamalar ile ilgili İLKHA'ya konuşan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Başvaiz İbrahim Öztürk, Abdulaziz Kutluay Hoca önemli uyarılarda bulundu.



Bu geceyi kutlayan o gece yapılan tüm haramlara ortak olur
Kültür ve inancımız çerçevesinde yılbaşı gecesi diye kavramın olmadığının altını çizen Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık "Eğer o geceye yılın bitimi veya yılın sonu olarak bakarsak o zaman muhasebe zamanı, tefekkür zamanı...Yani bir Müslüman şunu demeli 'bir yıl sona erdi ben nasıl bir yıl geçirdim nasıl davrandım rabbime karşı nasıl kul olabildim.Hangi sünneti yerine getirdim veya yerine getirmedim?' diye düşünmelidir." ifadelerini kullandı.



Yılbaşı eğlencelerinin doğru olmadığını dile getiren Açık, bu geceyi kutlayan birinin o gece yapılan diğer haramlara da ortak olma tehlikesiyle karşıya karşıya kalabileceğini belirtti.



Öztürk: Hz.İsa görse bunlara lanet eder
Yılbaşı kutlamalarının İslam'la hiçbir alakasının olmadığını ifade eden Başvaiz İbrahim Öztürk, yılbaşı gecesi adı altında yapılanların Hazreti İsa ile hiç bir alakasının olmadığının altını çizdi.



Öztürk " Yılbaşı aslında Hristiyanlığa da uygun değildir.Eğer yılbaşı Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul ediliyorsa Hz. İsa'nın doğduğu günü bayram olarak kabul edenler; yılbaşı gecesini içkiyle,kumarla, zinayla, sarhoş olarak geçirmezler. Hz.İsa görse bunlara lanet eder." diye konuştu.



Müslümanlar yıllık muhasebe yapmalı


Müslümanların için yılbaşının Hicri yılbaşı olduğunu hatırlatan Öztürk, "Bu gecede Müslümanlar geçirdikleri bir yılın muhasebesini yapmalılar." İfadelerini kullandı.



Yılbaşı gecesi Mekke'nin fethini kutlayanlar daha çoktur


Yılbaşı kutlamalarının eskiye nazaran azaldığını ama medyanın yılbaşı gecesi kutlamalarını öne çıkararak yanlış bir izlenim verdiğini belirten Abdulaziz Kutluay Hoca "Keşke imkanımız olsaydı da o gece yılbaşı gecesini kutlayanlar mı daha çok yoksa Mekke'nin fethini kutlayanlar mı? Ben inanıyorum ki Mekke'nin fethini kutlayan salonları dolduran ve heyecanla o geceyi idrak eden kardeşlerimiz var." diye konuştu.



Birçok il ve TV kanalında Yılbaşı gecesine alternatif olan programların yapıldığına dikkat çeken Kutluay, Müslümanların bu gece yapılan İslami programlara katılması, haram olan hal ve hareketlerden uzak durması gerektiğine vurgu yaptı.



"Bu gece eğlenmek yerine hatalarımızı düşünüp ağlamalıyız"
İnsanların geçirdikleri bir yıl için bu şekil eğlenmesini mantıklı bulmadığını belirten Salih Marışmak insanların bu gece eğlenmek yerine yaptıkları hataları düşünüp ağlaması gerektiğini söyledi.



Yılbaşının kendisi için herhangi bir şey ifade etmediğini belirten Ramazan Baydil ise, İslam'ın haram kıldığı şeylerin yapılmasının doğru olmadığını bunun ibadetle Allah'a şükretmemiz gerektiğini belirtti.



Yılbaşı kutlamalarının Yahudi ve Hristıyanların adeti olduğunu dile getiren Ramazan Casuk Müslümanların bu tür kutlamalardan uzak durması gerektiğini söyledi.



Yılbaşı kutlamalarının bir Hristıyan alameti olduğunu ifade eden Fatih Uysal da Müslümanların kendi özlerine dönmesi gerektiğini belirterek Müslümanların bu gecede özellikle Kuran okuması gerektiğini tavsiye etti.

(Osman Gülebak/Sedat Kuşulay-İLKHA)


Bu haber 2805 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı