Uyuzdan korunmada hijyen önemli

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsa An, uyuz hastalığından korunmada hijyenin önemli olduğunu ifade etti.

Uyuzdan korunmada hijyen önemli
15 Eylül 2023 - 16:04
Uyuz, gözle görülmeyen bir parazit türü olan, bulaşıcılığı olan,  deriyi tutan, kaşıntılı bir paraziter bir hastalıktır.

Bulaşmadan ortalama 3-6 hafta sonrasında, özellikle gece ve sıcak ortamlarda daha çok artan kaşıntı şikâyetiyle seyreden, küçük noktasal kızarıklıklar, kabuklanmalar, bazen sulu kabarcıklar oluşturur.

Bel ve göbek çevresi,  el bileği iç yüzü,  parmak araları, kalçalar,  kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölge daha sıklıkla tutulur.

Bu alanlarda kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar, bazen kirli görünümde çizgi şeklinde yapılar,  küçük kabuklanmalar yapabilir. Bebeklerde farklı olarak;  avuç içi ve ayak tabanlarında sulu kabarcıklar oluşturabilir.



Uyuz hastalığı ile ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsa An, "Bugün özellikle okulların açılmasından sonra vakalarda artış gördüğümüz bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Uyuz (scabies ) hastalığı yakın temasla bulaşan bir paraziter hastalıktır. Özellikle gece ve sıcakta artan kaşıntı ve ciltte döküntüyle seyretmektedir. Uyuz hastalığı yakın temasla bulaşmaktadır. Özellikle okullarda, pansiyonlarda, cezaevlerinde vakalar daha sık görülmekte. Okul açılışının ilk haftası olması dolayısıyla özellikle kaşıntısı olan çocuklarımızın ailelerine ve öğretmenlerine tavsiyem mutlaka bir hekime göstermemiz gerekmektedir.

Uyuzdan korunmada hijyen oldukça önemlidir. İnsanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizliğe son derece dikkat edilmelidir. Kişisel korunma için, hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Başkaları ile iç çamaşırı, havlu, nevresim gibi vücut ile direkt teması bulunan eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Kişi kendi kişisel hijyenine dikkat etmelidir.
Ev, araba gibi ortak kullanım alanlarının temizliği düzenli gerçekleştirilmelidir." dedi.

 
Bu haber 326 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti